Фестивалът „Борис Христов“ събира таланти в дома на великия бас

Елиана Митова

Традиционният фестивал на изкуствата „Борис Христов“ стартира в неделя, 17 май, в бащината къща на легендарния бас на ул. „Цар Самуил“43 в столицата. Това е мястото, познато на софиянци като музикален център „Борис Христов“ - културно средище, което се роди на 21 май 2003 г. От февруари 2004 г. под покрива на тази уютна и романтична култова сграда се провеждат едни от най-интересните художествени събития в София. Причината - сърдечната тръпка, която разтърсва всекиго, прекрачил прага на дома на Борис Христов! Тук и стените говорят, и въздухът е по-различен. Защото по волята на великия певец, прочут с благородство и щедрост, къщата е дарена на България, за да служи на артистичното дело, на което се бе посветил и той самият.
Да музицираш сред костюмите и снимките на Борис Христов е привилегия. А да споделиш творческото си верую с публиката точно между тези стени – въпрос на чест.
Фестивалът, удостоен със знака на европейското културно наследство, започва с музикалния маратон на талантите от Нов български университет (НБУ). На 18 май, понеделник, по обяд ще се завъртят известните документални филми за Борис Христов на режисьора Людмил Трифонов „Мигове от живота на сцената“, „Песента е целият ми живот“, „Срещи с България“. Съсценаристът Стоян Ангелов ще разкаже за личните си срещи с гения и за заснемането на филмите – документи с огромна историческа стойност, съхранили уникални кадри. В тях са представени звездните мигове на Борис Христов на световните оперни сцени, вплетени са негови словесни монолози-откровения. Присъстват и оценките на авторитетни фигури в музикалното изкуство, които анализират личността на оперния артист и се опитват да разгадават магията на творчеството му. Кадрите, заснети в България, са свидетелство за неразривната връзка между Борис Христов и родината му, за колегиалността в партньорството и за емоционалната щедрост на голямата личност. Вечерта в залата на музикалния център ще бъде прожектирана операта „Силата на съдбата“ от Верди с участието на Борис Христов, Франко Корели, Рената Тебалди, Джорджио Алгорта, Еторе Бастианини, Оралиа Домингес, под диригентството на Франческо-Молинари Прадели. Видеозаписът е от 15 март 1958 г. и е неоспоримо доказателство за големия артистичен талант на Борис Христов. Поради различни обстоятелства българската публика нямаше възможност да види великия артист на родната сцена. За него научавахме от записите и от рядко показваните кинокадри, стигнали до България. Чак след 10 ноември 1989 година успяхме да видим архивни записи от спектакли с негово участие. Между тях - „Силата на съдбата“ , която показва невероятното съчетание между вокално и актьорско майсторство, ролята на Падре Гуардиано е съсредоточена само в две от четирите действия на операта. Но тя изисква глас, който притежава възможностите на виолончелото и величието на органа. През цялото време басът е в „сблъсък” с оркестъра и мощния хор на неаполитанския театър „Сан Карло“.
Оперните акценти във фестивала „Борис Христов“ предлагат богата палитра от гласове, програми и оригинални ансамбли. В няколко вечери ще бъде припомнена дейността на известния български оперен и балетен диригент Борис Хинчев по повод 75 години от неговото рождение. Хинчев ни напусна миналата година, оставяйки трайна диря в българското диригентстко изкуство. Ще видим запис от 1988 г. на операта „Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев, която звучи под палката на маестро Хинчев (26 май). Певиците Таня Лазарова и Райна Хинчева , акомпанирани от Светослав Лазаров, ще изпълнят български и чужди шедьоври от репертоара на Борис Хинчев (15 и 22 юни ).
Филмът за певеца Любомир Панчев – една от звездите на Виенската опера, ще бъде прожектиран на 25 юни. Басът Любомир Панчев, смятан за цар на малките роли, е удостоен в Австрия със званието „Камерзенгер“ заради огромния му принос към оперната сцена.
Изключително интересни млади певци ще музицират в рамките на феста. Светослав Цанков, тенор, е подготвил популярни образци на неаполитанската песен, които ще прозвучат в съпровод на Вяра Шуперлиева на 27 май. Илиана Куртева -Кенова, Мила Лесева, Марко Диновски – студенти в НБУ, ще се представят с оперни арии и ансамбли на 1 юни.
Тенорът Георгиус Филаделфс пък е подбрал за изявата си рядко изпълнявани у нас вокални цикли на Белини, Де Файя, Дворжак. Неговият концерт, озаглавен „Цветовете на Средиземноморието“, ще събере многобройни почитатели на 3 юни. Лили Кехайова, една от певиците, които са имали щастието да специализират в римската академия, учредена от Борис Христов, ще се представи в компанията на свои приятели-певци на 4 юни.

 


Акценти от програмата
:


19 МАЙ
„ШАКОНА ПАСИОН” -- премиера на романа на Маргарит Абаджиев за цигуларя Васко Абаджиев

22 МАЙ
„ЛЮБОВТА НА ПОЕТИТЕ” - концерт от песни на Франц Шуберт и Роберт Шуман

25 МАЙ
„ДАРБА” - премиера на филма за живота и творчеството на художничката Лили Вермут

28 МАЙ
„МУЗИТЕ ПОД ЕДИН ПОКРИВ”
Деца - възпитаници на училище „Артис“, представят свои малки пластики и живописни платна и се представят и като музиканти

11 ЮНИ
„ОПЕРАТА В МУЗИКА И КОСТЮМОГРАФИЯ”
Концерт-ревю на учениците от НУМСИ „Христина Морфова”- Стара Загора

17 ЮНИ
CANCIONERO DE PALACIO
Концерт на ансамбъл за старинна музика „САЛТАРЕЛО”, испанска музика от ХV век



Елена Драгостинова, директор: Съхраняваме артистичното му дело



В звездната си кариера Борис Христов си е извоювал предимството там, където се появи, да бъде властелин и законодател на спектакъла. Това личи и от сценичните костюми, които се съхраняват в музикалния център. Те са уникални и са запазени в отлично състояние. Освен това в музейната експозиция показваме писма, фотографии и предмети, свързани с творческия път на великия артист. А всички програми, които предлагаме на публиката, са конструирани така, че да бележат акценти върху пристрастията на Борис Христов в изкуството, уважението към партньорите на сцената и грижата на големия творец за младите таланти. Стремежът е да се съхрани респектът към майсторското творчество, да се прекрачат каноните на музейното общуване с предметни реликви, а съхраняването на паметта за Маестрото да се свързва преди всичко с продължаване на великото му артистично дело.

Станете почитател на Класа