„Драгостин фолк” тръгва за Русия

Уникалната формация Драгостин фолк тръгва на турне в Русия, съобщиха за ”Класа” от състава. По този повод певиците ще изнесат концерт на 20 май в огледалния салон на изд. „Захарий Стоянов“ в полиграфическия комбинат.
„Драгостин фолк“ е формация с изключително интензивна дейност в областта на звукозаписа. Има издадени единадесет компактдиска с общо 600 минути музика от мащабния проект “Антология на българския музикален фолклор”. Целта на този проект е да бъдат събрани песни и мелодии от различни региони на България, да бъдат пресъздадени през авторския поглед на Стефан Драгостинов и да се съхранят чрез звукозаписа.
Формацията представя България на различни международни културни форуми по света. С премиерата на един от компактдискове - “Дунавска музика”, бе открита поредната сесия на ООН във Виена.
Звукозаписите звучат по радиостанциите в цял свят и са на върха на класациите. Авторитетното британско издание “Класик CD” неотдавна постави на най-престижното първо място диска от същата поредица – “Любовна приказка”.
Във формацията участват млади инструменталисти виртуози и певици със “златни“ гласове. Повечето от тях са със специална професионална подготовка в областта на фолклора, но са съхранили самородността на своя талант. Те принадлежат на поколението, което с благодарност наследява фолклорните ценности на своите баби. Но предпочита да добавя и доза еретичност към традиционната почтителност.
Перфектността на изпълнителите им позволява да изплитат фините дантели на една класическа звучност. Но те същевременно умеят и ловко да жонглират с музикалния материал, да използват похвати от джаз музиката, да увличат с импровизационни приумици. И едновременно с това да осъществяват полетите на авторската фантазия.
Стефан Драгостинов, създателят на „Драгостин фолк”, е композитор със световна известност. Носител е на първи награди на авторитетните международни конкурси по композиция „Гаудеамус“ в Холандия, „Щокхаузен“ в Италия, „Симон Боливар“ - Венецуела, „Фернандо Пессоа“ – Португалия, Голямата награда на фондация Франция „Артур Онегер“. Автор е на шест симфонии, сред които знаменитата Peace Symphony (Симфония за мира), създадена по поръчка на Rotary International, като символ на единението за мир и разбирателство. Създал е концерт за пиано и оркестър, концерт за баскларинет, балета „Безсмъртие“, сонати, камерни творби, театрална и филмова музика, над петстотин песни. Произведенията му се изпълняват в цял свят.
Характерен за творчеството на Стефан Драгостинов е интересът му към всички жанрове – от монументалните симфонични платна до вокалната миниатюра и клип-мимолетностите в рекламата. В творбите му личи майсторското съчетаване на стародавните национални традиции със съвременните композиционни техники. Важен акцент в творческата му биография е проектът “Антология на българския фолклор”, който композиторът последователно осъществява през годините. Неговите CD поредици “Звуковите икони на България” и “Ключът към тайнството” събират музиката му, която отразява личния поглед на съвременния композитор към фолклора. В цялото му творчество националната традиция присъства като повод за създаването на съвременни ценности с авторски подпис.

Станете почитател на Класа