Световни звезди танцуваха в „Жизел“

Мари Къналян

Две великолепни прими – Наталия Крапивина и Вяра Начева, изправиха на крака публиката в НДК, която се наслади във вторник вечерта на шедьовъра "Жизел" – постановка на Националната опера. Първата е солистка на Московския академичен театър „Станиславски–Немирович-Данченко“, втората – на Берлинската държавна опера. И двете звезди носят най-хубавото от руската класическа балетна школа, пречупено през ярките им индивидуалности. Крапивина напомни на зрителите звездните спектакли на „Жизел“ с участието на великите руски балерини Наталия Бессмертнова и Екатерина Максимова в главната роля. Вяра Начева като Мирта събуди отново гордостта, че и българка се нарежда сред балетния елит на Европа.
В ролята на Алберт блесна роденият в София Георги Смилевски, ученик на Юрий Григорович. Танцьорът е не само техничен и виртуозен, но и очарователен като актьор. Спектакълът, който стана възможен благодарение на Жокер медия, е част от проекта „Славянски дом“. С него бе честван и 80-годишният юбилей на доц. Емил Димитров, председател на фондация "Международен балетен конкурс"– Варна.
Балетът "Жизел" е създаден по идея на един от най-видните представители на френския романтизъм– Теофил Готие (1811-1872), автор на романи, разкази, стихове и историко-литературни произведения, статии и либрета за балет.
Творбата е посветена на балерината Карлота Гризи, в която Готие е бил влюбен. Музиката е на Адолф-Шарл Адам (1803-1856) и този балет е кулминация в творчеството на композитора според специалистите.
"Жизел" е признат за върхово постижение на балетния романтизъм. Неслучайно Чайковски го нарича "бисер на музиката и хореографията", припомнят организаторите.

Станете почитател на Класа