AC/DC подлуди феновете в Белград

Георги Иванов, пратеник на „Класа“

Ударна българска група от фенове на култовите рок динозаври AC/DC се присъедини към публиката на стадион „Партизан” в Белград за изявата на австралийците, които определяха музикалния вкус на поколение меломани по целия свят. 35 000 ентусиасти от Сърбия и съседните й държави драха гърла два часа с любимците си. БГ метълите освен че бяха почти четвърт от цялата аудитория, се показаха и като най-гръмогласни и знаещи текстовете на песните наизуст.
Родните фенове трябваше да се преборят с разстоянието София – Белград, за да се насладят на шоуто. Някои използваха рокендрол влака, организиран от кмета на Каварна Цонко Цонев. Цели три композиции пореха нощта на път за Белград, но в тази посока десетчасовият път не досади на никого. Още на Централна гара дръннаха наздравици, та чак до сутринта край релсите звучаха хитове на AC/DC - къде от МР тройки, къде от прегракнали гърла. Широко се обсъждаше новата книга за бандата, която издателство „Адикс” скоро пуска на пазара, както и всички житейски перипетии на членовете й, известни с любовта си към чашката. Друга група, сред която Данмо Караджов, Ивайло Крайчовски, Митко Кърнев и други наши рокаджии, пък се донесе до брега на река Сава с автобус. Хиляди български рок маниаци пък предпочетоха да стигнат със собствен транспорт. „По магистралата Ниш-Белград имаше повече български коли, отколкото сръбски. На границата техният митничар дори ни попита дали в София е останал някой, или всички отиват на концерта”, признаха Иво и Насо, които пътували със старичко „Рено” и жадно гълтаха бири на стадиона два часа преди появата на Браян Джонсън, Енгъс Йънг и колегите им. Заради наплива на българи организаторите дори се видяха принудени да потърсят четиридесет наши охранители, които да вкарват в правия път сънародниците ни. До действия от тяхна страна така и не се стигна, тъй като българските рокаджии и този път, както винаги досега, не се посрамиха – изпиха де що имаше бира, „втвърдиха” с водка и ракия, изпоядоха де що намериха плескавици и пак бяха най-колоритните и държеливи фенове.
AC/DC също не се изложиха и поднесоха очаквано зрелищното си шоу, без да спестят нищо от това, което досега са показали в Северна Америка и Западна Европа. Преди братята Йънг да започнат да издевателстват над струните с парчето Rock n roll train, разпенената тълпа изгледа встъпителния клип с локомотива и мацките, който от месеци насам се върти в интернет. Освен четири от песните от новия си албум Black Ice ветераните не спестиха нищо от старите си хитове, както и от тези, изпети преди повече от двадесет години от Бон Скот. Както си му е редът на Hells Bells, Браян се люля на камбаната, на Whole Lotta Rosie надуваемата Роузи яхна локомотива и тактуваше, полюшвайки сластно с гуменото си бедро, а на края на For Those About To Rock трещяха канонади от оръдията. На Let There Be Rock Енгъс изнесе цялото си шоу със соло в средата на стадиона, което доведе публиката до пълно „изкуфяване”, но и то се оказа малко и щом зазвуча Highway To Hell, някои от тези, чакали да видят на живо любимците си половин живот, освен яко гласище пуснаха и по някоя сълза, пълна с неизживяно до момента щастие.
„Това е то класиката! На такъв концерт какво да му коментираш, какво да разправяш на приятели, то трябва само да се изживее. За жалост ние сме на светлинни години от тях”, цъкаше на излизане от стадиона родната легенда и фронтмен на „Сигнал” Данчо Караджов. „Най-известното австралийско произведение е „Птиците умират сами”, а AC/DC показаха „Жиците умират сами”, не скри умозаключението си Стефан, прекарал две нощи във влака. „Опасна работа са тия старчета, ама дали ще доживеем догодина да ги видим в България? Енгъс и Браян два часа не мирнаха, ама Фил Ръд (барабани), Клиф Уилямс (бас) и Малкълм Йънг (китари) май пак са захапали здраво шишетата”, коментира още Стефчо. Не е тайна за никого, че точно изброените трима от десетилетия имат проблем с „висококтановите” напитки и са напускали групата за различни периоди от време.
„Защо не можах да ги доведа в България, много ме е яд”, тюхкаше се Цонко Цонев, прословут като върл фен на австалийците. „От 55 000 билета на стадиона имаше 35 000 души. Добре, че бяхме българите, иначе „Партизан” щеше да е наполовина пълен. Ако бяха у нас, щеше да има 70 000 души”, пресмята Кметала. „20 часа лашкане с влака за два часа концерт, но си струваше. Ей сега пак бих тръгнал”, не криеше ентусиазма си Стас при завръщането на гара София. AC/DC вече са незабравим, сърдечен спомен за феновете на тежката музика, но те няма дълго да тъгуват за як концерт. На 1 юли в Каварна ще „забият” не кои да е, а самите Motley Crue, кръстниците на пънк- и глемрока, известни прелъстители на модели на Playboy. След тях на „Калиакра рок фест” са и Scorpios и Dream Theatre, които също се очаква да съберат по няколко десетки хиляди зрители на стадиона в Каварна.

Станете почитател на Класа