За пет дни България става център на световната филателия

България за седми път става център на световната филателия, заяви президентът Георги Първанов на официалното откриване на Европейската филателна изложба България 2009, която се провежда от 27 до 31 май 2009 г. в НДК.
Поводът за събитието е отбелязването на 130 години пощенски съобщения и марки у нас с международната подкрепа на Световна филателна федерация (ФИП) и патронажа на Европейска филателна федерация (ФЕПА). Организатори са Министерството на транспорта, ДАИТС, "Български пощи" ЕАД, Съюзът на българските филателисти и Столична община. Изложбената площ обхваща около 3000 кв.м, като са били предоставени 1000-1200 изложбени рамки за участниците от Европа, САЩ, Канада, Израел, Египет и др.
Изложението включва експонати от всички състезателни класи съгласно статута на ФИП и има конкурсен характер. Посетителите ще могат да разгледат най-доброто от състезателната филателия на Стария континент, чиято основна задача е да разкрие удоволствието от колекционирането на марки в миналото, в наши дни и в бъдеще.
"Гьоте нарича колекционерите щастливи хора, защото заедно с търсенето на своите ценности те заживяват със стремежа към красота и познание. Убеден съм, че филателната изложба ще се превърне в истински празник на красотата и знанието", отбеляза президентът Първанов, под чийто патронаж е проявата. „България отдавна е безспорен лидер във филателията“, посочи още държавният глава, като добави, че българската пощенска марка е свързана с имената на забележителни български художници и тяхното творческо присъствие я е направило повече от знак за платена услуга. Той припомни, че страната ни за седми път събира елита на европейската и световната състезателна филателия и това показва, че България продължава да бъде обединител на различните култури по света.
По време на изложбата в НДК ще бъде открита временна пощенска станция, а в централното фоайе ще бъдат пуснати издания, свързани със събитието, както и серия от 4 пощенски марки и специален пощенски печат на тема „Юбилейни годишнини на български художници: Александър Мутафов, Константин Щъркелов, Васил Иванов и Георги Коларов”. Специалните пощенски печати ще бъдат предоставени за използване във временната пощенска станция в НДК. В периода на изложението също така ще бъде организирана „балонна поща”, а от бул.”Кн. Мария Луиза” до плувния басейн ”Спартак” ще се движи временна „трамвайна поща”.

Станете почитател на Класа