Triumph на младите български дизайнери

Диди Миткова

Искрен Лозанов е победителят в българския финал на конкурсa за бельо Triumph Inspiration Award 2009, който се проведе вчера в хотел „Хилтън”. Дизайнерското творение „Ден и нощ” на бакалавъра в III курс в Националната художествена академия (НХА) е вдъхновено от гения в изкуството на XX век Пабло Пикасо. Искрен Лозанов спечели шестседмичен стаж в списание „Ел”-България и уникалната възможност да представи страната ни на световния финал на конкурса Triumph Inspiration Award 2009, който ще се проведе през септември в Милано.
Почетното второ място спечели Ина Чокова, II курс бакалавър, със своето дизайнерско творение „Кармен”. Миглена Карова, II курс магистър, зае трето място в националния финал с модела си, вдъхновен от иконата Европа. Те спечелиха съответно четириседмичен и двуседмичен стаж в елитното модно списание „Ел”-България, което заедно с предаването „Огледала” по бТВ е медиен партньор на конкурса.
Журито, което оцени талантливите студенти от НХА, беше в състав: председател - Дора Блек-Хемплер – управител на „Триумф интернационал-София”, и членове - проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и преподавател в НХА; проф. Майа Богданова – дизайнер и преподавател в НХА; Мария Георгиева – главен редактор на списание „Ел”– България; Александра Иванова – автор и продуцент на предаването „Огледала” по бТВ, и известната българска дизайнерка Аля Милушева, носителка на „Златна игла” на Академията за мода за 2008 година. Както през 2008 г., така и сега моделът, удостоен с първа награда на световния финал, ще се адаптира от дизайнерите на „Триумф” и през 2010 г. ще бъде пуснат за производство като лимитирана серия, която ще се продава в избрани магазини по цял свят. Освен това неговият автор (победителят в конкурса) ще получи награда от 15 000 евро. Класираните на второ и трето място на световния финал автори на дизайнерски проекти ще получат съответно 10 000 и 5000 евро.

Станете почитател на Класа