Пет години делихме наследството на Пикасо

Диана, внучката на гениалния художник Пабло Пикасо, пристига у нас на 15 декември по покана на Деница Атанасова. Диана ще представи книгата си „Пикасо. Изкуството може да бъде единствено еротично“ на откриването на музейната галерия за модерно изкуство на ул. „Оборище“ 10 в столицата.
Диана е родена в Южна Франция, отраснала е в Париж. Баща й, Пиер Видмайер, французин, моряк по професия, се постара да опази децата си от шеметните клюки, които витаят през годините около личността на Пикасо, неговите жени и любовници. Самата Диана расте в лукс, след като законът признава майка й Мая за законна дъщеря на Пикасо. Това се случва след смъртта на Олга, първата съпруга на Пикасо. Диана умело ползва парите на знаменития си дядо, за да се образова. Завършва история на изкуството и право в Сорбоната в Париж. Обикаля света, често прескача до Ню Йорк, за да разгледа някоя изложба. Привързана е към Франция, смята я за своя родина. Обещава, че ще научи добре испански, езика на дядо си, който е и роден език на нейната майка. Ето какво споделя Диана пред сп. „Мухер“.

- Диана, как е възможно да обичате толкова много човек, когото не познавате? Питам за дядо ви!
- Гордея се с името му и със създаденото от него. Той за мен е духовен баща не само защото наследих част от неговите картини.

- Познавате ли баба си Мари Терез?
- Нямам много спомени от нея. Видях я няколко пъти, тя живееше твърде затворено, отиде си през 1978-а. А тогава аз бях твърде малка.

- Знаете ли дали е страдала Мари Терез след раздялата с Пикасо?
- Преживели са заедно 10 години. Мари Терез, руса швейцарка, спортистка, чувствена и емоционална, се отнасяше към него с обич. Била е само на 17 години, когато става негова любовница, той, маститият художник, тогава е на 50 и е женен за руската балерина Олга. Знае се как са се запознали с баба ми – той, великият, просто я пресрещнал в Галери Лафайет и й казал, че лицето й е страшно подходящо за един портрет. Веднага й насрочил среща за следващата сутрин. И ето, точно с този човек, изключителен и велик, моята баба преживява най-голямата си любов. Мисля си колко ли й е било трудно да повярва в друга любов след Пикасо!

- Мислите ли, че точно мъката от раздялата с Пикасо е причината Мари Терез да се самоубие?
- Не. Тя си е била чувствителна и меланхолична натура. Затова Пабло я е обичал толкова много.

- Жените са били за него извор на вдъхновение. В този смисъл дали Мари Терез не се е почувствала просто употребена от него?
-Не. Жените просто дадоха външната форма на изкуството, което Пикасо сътворява. Баба ми обичаше мъжа Пикасо, не само твореца.

- Майка ви е била рисувана от Пикасо, когато е била малка. Тя ли пазеше рисунките?
-Да, някои от тях са прекрасни, нежни. Дядо я е обичал много. Тя е първата му дъщеря. Мъжете имат навика да обожават първородните си дъщери. Мая пазеше рисунките, на много от тях присъства и Мари Терез. Това я правеше щастлива.

- Колко творби на Пикасо притежавате? През 2002-ра аукционна къща „Кристис“ продаде един портрет на Мари Терез, рисуван от Пикасо, за 48 милиона долара и друг – за 25 милиона!
- Мама имаше късмета да наследи доста рисунки, те й бяха много скъпи, пазеше ги като реликви. Двете заедно направихме невъзможното, за да откупуваме всички рисунки на Пикасо, когато те се появяват тук и там.

- Вие получавате ли процент, когато бъде продадена някоя творба на Пикасо?
- Само преките наследници на Пабло - Мая, Пол, Клод и Палома, получават проценти, когато се продаде картина на гения във Франция.

- Поддържате ли връзка с вашите роднини Клод и Палома, деца на Франсоаз Жило, която се е омъжила за Пикасо, или пък с децата на Пол Пикасо – първородния син на художника?
- Да, Виждаме се от време на време и се разбираме. Само с Марина, дъщерята на Пол, нямам връзка.

- Защо според вас Марина написа книга, в която разказва за дядо си като за жесток, диаболичен и егоцентричен тип?
- Тя имаше тежко детство, затова израсна свадлива и чувствителна. Но това не я оправдава, не можеш да виниш дядо си заради неговото минало.

- Не мислите ли, че все пак причината е в дядо ви – нали Марина жали брат си, който се самоуби заради неразбирателство с баща си Пол. А самият Пол винаги е бил пренебрегван от Пикасо.
-Аз мисля позитивно и съм убедена, че всички дължим много на дядо. Затова написах книгата „Пикасо. Изкуството може да бъде единствено еротично“. С нея искам да върна на дядо ми една стотна част от това, което той ми е дал. Иска ми се той да ме е обичал, мен, внучката, която се мъчи да разкрива пред света плодовете на неговата уникална виталност. Като мъж и като артист.

- Какво впечатление ви направи филмът за Пикасо „Оцелявайки“?
- Скучен, безсмислен. Жалко че играе Антъни Хопкинс, такъв голям актьор. Обаче режисьорът не се справи добре, затова никой от фамилията не подкрепи проекта.

- Трудно ли беше за наследниците да разделят онова, което ви остави Пикасо през 1973-та?
- Огромно количество портрети, рисунки, керамика, скулптури, литографии. Къщи и парцели, И доста наследници – четири деца и една вдовица, Жаклин. Мисля, че имаше за всички. И че се справихме добре с подялбата. Ама се делихме цели пет години.

Станете почитател на Класа