Дан Браун аплодира „Кармен“ в „Ла Скала“

Дан Браун бе най-загадъчният ВИП гост, когото папараците се юрнаха да преследват с камери и фотоапарати на галаспектакъла на „Кармен“ в миланския театър „Ла Скала“ на 7 декември вечерта, коментират италианските вестници. Откриването на сезона в легендарния театър открай време се смята за светско събитие номер 1 в културния афиш на Италия. За първи път то бе предавано наживо от легендарния театър в избрани киносалони в още девет страни по света, И родните меломани имаха редкия шанс да се насладят на уникалното зрелище в зала 1 на НДК, където огромен екран свърза София с Милано, града-люлка на белкантото.
Час преди галата площадът пред „Ла Скала“ бе разлюлан от протести. Артисти и почитатели на изкуството нададоха вой срещу кризата, която нанася непоправими щети върху културния живот в Италия. Специално за протестите в Милано се изсипаха представители на оперните и драматичните театри в Рим, Болоня, Триест и други италиански градове. Артисти и работници са недоволни от мерките, които правителството предприема, за да подпомогне културата. Отменят се постановки, свиват се субсидии, падат гастроли и спектакли. А министърът на културата Сандро Бонди дори не благоволява да присъства на премиерата в „Ла Скала“- непростим грях според протестиращите, които не му спестиха обидните и язвителни думи!
И докато редовият италианец бранеше с протести правото си да ходи на театър и на опера, в кулоарите на „Ла Скала“ се събраха меломани и политици. Президентът на републиката Джорджо Наполитано каза пред тв камерите: „Кризата тормози всички. Чудо не мога да направя, но за „Ла Скала“ и за музиката ще сторя всичко, на което съм способен“. Летиция Морати, кметицата на Милано, също не пропусна да се изкаже в защита на оперния театър. Дамата присъстваше на галата с цялото си семейство.
Редом с президента и съпругата му Клио в ложата, наричана „Кралска“, се настаниха и техните специални гости. Между тях – неколцина чернокожи. Президентът на Габон Али Бен Бонго, както и външният министър на страната Пол Тонги, политици от Гана, Нигерия и Конго. На особена почит бе и Саид Кадафи, един от синовете на Муамар Кадафи. Посланници и бизнесмени от висок ранг заеха най-скъпите ложи, където цените на билетите са по 2000 евро. Семейството на премиера Берлускони бе представено от дъщерята Марина, която се появи блестяща, с диамантено колие, и съпруг под ръка!
Според авторите на светските рубрики в италианския печат твърде малко звезди от шоубизнеса и модата са уважили галата. Сред най-често спряганите ВИП имена, които не пропускат подобни събития, в „Ла Скала“ се появиха Валерия Марини и Валентина Кортезе. Не бе предвидена и традиционната галавечеря за ВИП гостите – на отделните етажи бяха оформени единствено бюфети за желаещите да хапнат по време на двата антракта.
Изправени на крака, зрителите останаха минута безмълвни в знак на солидарност с протестиращите отвън жители на Милано. После прозвуча химнът на Република Италия. Маестро Даниел Баренбойм се развихри с цялата си мощ, за да поднесе една незабравима музикална интерпретация на „Кармен“. В центъра на вниманието бе великолепната грузинка Анита Рачвелишвили, несъмнено бъдещо светило в оперния свят, която омагьоса публиката с глас, визия и актьорска игра. Тенорът Йонас Кауфман предизвика сълзи и напомни с гласа си Карузо и Марио дел Монако, култови имена за световния оперен театър. Над 300 изпълнители – оркестър, хор, миманс и солисти, се включиха в грандиозния спектакъл, чиято стойност трудно би могла да се изчисли.
Омагьосани от красивите гласове, зрителите бурно аплодираха солистите. А между ръкоплясканията се промъкнаха освирквания, предназначени за Емма Данте – режисьорката, която представя „Кармен“ в прекалено сицилиански стил според някои капацитети.


В НДК - публиката ръкопляска, министрите ги няма

Не е за вярване, че гледаме „Кармен“ от „Скалата“ - това се чуваше в кулоарите на НДК на 7 декември вечерта. Бурни аплаузи съпровождаха прожекцията, меломаните, очаровани от видяното, трудно сдържаха емоциите си. Зрителите се насладиха на уникално зрелище срещу скромните суми от 10 до 80 лв. Повечето от тях платиха по двайсетачка, за да присъстват на прожекцията.
Заслугата да видим премиерата в „Ла Скала“ в реално време безспорно е на Христо Друмев, генералния директор на НДК, успял да включи и България в проекта Opera in cinema. В антрактите между отделните действия меломаните опитаха най-добрите блюда от италианската кухня, разположени на специални щандове, аранжирани от представители на сдружението Casa Sicilia Bulgaria.
А ложите в НДК, предвидени за политическия елит, останаха полупразни. Италианският посланик Стефано Бенацо, патрон на събитието, изгледа „Кармен“ в компанията на дипломати. Екатерина Михайлова, Мартин Димитров и Румен Петков по всяка вероятност представляваха себе си, а не парламентарните си групи. Проф. Огнян Герджиков видимо се наслади на събитието в компанията на семейството си.
И сред гостите – един-единствен министър на културата. Георги Йорданов, който не пропуска концерт, премиера или изложба. От 20-30 години насам. В антракта политикът от времето на Тодор Живков мимоходом отбеляза: „Страхотно е! Гледал съм десетина постановки в „Скалата“.“

Станете почитател на Класа