Анонимен купувач брои рекордна сума за Рембранд

Картината "Портрет на мъж с ръце на кръста" на Рембранд бе продадена на търг в Лондон за рекордната сума от 20,2 млн. британски лири (33 млн. евро). Анонимният почитател на великия художник обогати личната си колекция, като се включи по телефона в наддаването, проведено в аукционна къща Christie's. Сумата, броена за това платно на художника, е най-високата цена, плащана някога за творба на великия холандски творец и петата най-висока цена за картина от стар майстор, постигана на аукцион.
Ричард Найт, международен съ-директор на отдел "Стари майстори и 19-и век" в Christie's заяви, че цената "отразява значимостта и величината". Рисувана през 1658 г. по време на един от творчески най-успешните периоди за художника, тя изобразява неизвестен седящ мъж, застанал във фас пред майстора на четката в предизвикателна поза с ръце на кръста.
За първи път картината е била продадена на търг през 1930 г. Тогава тя е била купена за 18 500 британски лири. После 40 години не е била показвана пред широка аудитория.
През 1958 г. портретът е дарен на университета „Колумбия“ в Ню Йорк, където украсявал кабинета на ректора.
Платното се оценяваше на между 18 и 25 млн. британски лири.
Предишният рекорд за платно на Рембранд датира от декември 2000 г. Тогава отново на търг, организиран от Christie's - "Портрет на жена на 62 години", рисуван през 1632 г., бе продаден за 19,8 млн. британски лири.
Сега освен "Портрет на мъж с ръце на кръста" имаше и други произведения на изкуството, които смениха собствеността си срещу значителна сума.
За 29,2 млн. британски лири бе продаден ескизът "Глава на муза" за стенопис във Ватикана, на Рафаело. Предварителната оценка за него беше между 12 и 16 млн. лири, предаде Асошиейтед прес. Сегашната цена е също рекорд за каквато и да е творба върху хартия, продадена на аукцион, и близо два пъти над очакваната стойност. "Глава на муза" е излагана само веднъж пред публика през последните 50 години и не е продавана публично повече от 150 години. Рисунката на Рафаело от 1508 г. е работен проект за знаменитата му фреска "Парнас", една от четирите, които са му възложени да нарисува от папа Юлий Втори в Станца дела Сегнатура във Ватикана. Предишният рекорд за работа върху хартия бе пастел на Едгар Дега, продаден в Ню Йорк през ноември 2008 г. за 37 милиона долара.
Общо приходите от търга, на който бяха предложени и други произведения на изкуството, възлязоха на 68 380 250 лири.

Станете почитател на Класа