Квартет Hypnotic: Различни сме от "Бонд"


Красавиците от струнен квартет Hypnotic са в трескава подготовка за първия си самостоятелен концерт в Sofia Live Club на 25 декември. Мария Новева (цигулка), Марина Хинова (виолончело), Боряна Бекирска (виола) и Гергана Алексиева (цигулка) успяха да спечелят сърцето на Савио Рикарди, автора на музиката на филма „Елиза“. За тях работи и Маурицио Абени, близък сътрудник на Андреа Бочели. А за саунда на Hypnotic се грижи уважаваният в цяла Европа тонрежисьор Марко Страчони.
Дамите от Hypnotic разкриха специално за „Класа“ какви изненади са подготвили за своите фенове навръх Коледа.



- Как се роди идеята да направите квартет?
- Гергана: Hypnotic стартира преди 2 години, с около шестмесечнa подготовка. Правенето на музика ни събра, а идеята просто беше във въздуха, който дишахме ние трите - Гергана , Марина и Мария. А после и Боряна се появи, така и пъзелът се подреди...

- Кой избра името?
- Боряна: Албена, сестрата на Мария, е наша кръстница. Много дълго търсихме това име, което така перфектно ни пасна. Преминахме през различни работни заглавия, някои от които твърде забавни, като „Цигу-мигу гърлс“ например или квартет „Колофон”.

- Група „Бонд“ повлия ли върху избора на музиката?
- Мария: Ние сме различни от „Бонд“. Те ни влияят толкова, колкото големите музиканти Найджъл Кенеди, Ванеса Мей и Васко Василев. Защото е много важно да следиш артистите, които работят в подобна насока. Правим една комбинация от музиканти и стилове, която не е представяна дори в световен мащаб. Щастливи сме, че това се случва пред прага на първия ни самостоятелен концерт, на който ще можем да покажем индивидуалния си стил и да заявим едно по-различно присъствие!

- А как се събрахте четирите?
- Марина: Най-странното е, че не бяхме приятелки, преди да създадем квартета. Просто трябваше да свирим заедно, да създаваме музика... в различни проекти. Така се появи нещо повече от приятелство и по-различно от семейство... появи се един наш свят. Ето защо често, връщайки се назад, разбираме, че в това, което ни се случва, има и щипка вълшебство.

- Разкажете за запознанството си с известните италиански композитори Маурицио Абени, Савио Рикарди и тонрежисьора Марко Страчони? Ще имате ли още общи проекти с тях?
- Гергана: Познаваме се с всички тях от оркестъра на Борис Чучков - СИФ 309, с който имаме много съвместни участия. Марко Страчони беше човекът, който пръв повярва в нас. С Маурицио Абени ни предстои да завършим първия си албум. Това, че Савио Рикарди прояви интерес към нашия проект, беше повече от комплимент. Предстои да запишем пиеса, направена специално за нас по така нашумялата тема на „Елиза“ от сериала. Имаме и други идеи.

- Продължавате ли вие самите да си бъдете мениджъри?
- Марина: Засега да. Още по-трудното е, че сме си и продуценти! Икономическото развитие на България въпреки всички препятствия следва един логичен път. За нас ще става все по-невъзможно да имаме висококачествен продукт без тези движещи сили.

- Навръх Коледа ще свирите в Sofia Live Club, с какъв репертоар ще зарадвате почитателите си?
- Боряна: Имаме шанса да представим нашия проект в компанията на изключителни музиканти: Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Митко Семов. Ще изпълним няколко известни танга, авторски пиеси на JP3 трио. Това ще бъде акустичната част на концерта. Поканили сме като специален гост Simon Rain, който има неоспоримите качества да е първият български поп музикант, пробил в световната индустрия. Ще завършим концерта с оригиналните аранжименти от Маурицио Абени на „Танц със саби“, „Легенда“, Destiny и др.


Интервюто взе Долорес Витанова

Станете почитател на Класа