Пушачите могат да се самоконтролират

Пушачите могат да контролират своята страст към употребата на тютюн, само е необходимо някой да им обясни как да го направят, съобщи екип от учени от университета в Йейл под ръководството на Хеди Кобър. Те са изследвали мозъка на пушачи в момента, в който те мислено са се опитвали да се откажат от цигарите.
В изследването участвали 21 дългогодишни пушачи. В хода на работата учените провеждали експерименти с цигари и храна и предлагали на хората мислено да се борят с желанието да ядат или да пушат. В този момент изследвали мозъка им с ядрено-магнитен резонанс. Резултатите показали, че при пушачите, които преминават курс на лечение срещу тютюнопушене и постоянно слушат за негативните дългосрочни последици от цигарите, се наблюдава повишена активност в префронталната кора на главния мозък, а тази област е свързана с когнитивния контрол и рационалното мислене.
Освен това при пушачите се наблюдава понижена активност в стриатума (част от главния мозък), която отговаря и за навиците, включително за употребата на наркотици и поведението, обусловено от получаването на награда.
„Това показва, че пушачите действително могат да контролират своята страст. Просто трябва да им бъде разказано как да го правят“, смята Хеди Кобър.

Станете почитател на Класа