Животът може да се е зародил между слоевете слюда

Многовековният въпрос, къде се е зародил животът на Земята, има нов отговор, съобщи „Сайънс дейли“. Ако хипотезата е вярна, то началото на живота е между слоевете на слюдата, които напомнят за страници на книга.
Така наречената хипотеза Живот между страниците е разработена от Хелън Хансма от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Според нея структурираните прегради, които обикновено се формират между слоевете на минерала слюда, може да са „приютили“ молекули, предшественици на клетките. При нужните физически и химически условия те са оцелели и са се развили, като между слоевете слюда молекулите вероятно са се преобразували в клетки.
Тези прегради или кутийки са предпазвали молекулите и са ги изолирали. Слоевете слюда не се разпадат благодарение на калия. Ако високите нива на калий от слюдата са били предадени на развиващите се клетки, това може да обясни голямото количество от веществото, намиращо се в тях.
Парчета слюда са намерени в скали, лежали на дъното на океаните, като там те са получавали безкраен запас енергия от вълните, слънцето, както и тласъци от водата. Това би могло да подтикне молекулите да се свържат една с друга.
Тъй като повърхността на слюдата е гостоприемна към клетките и всички основни класове биологични молекули, включително протеини, нуклеинови киселини, въглехидрати и мазнини, хипотезата „между листовете на слюдата“ е съвместима с другите теории, според които животът се е зародил като РНК или като примитивен обмен на вещества.

Станете почитател на Класа