Салмонелни бактерии убиват клетките на рака

Бактериите на салмонелата предизвикват такава реакция на имунната система на човека, която води до унищожаване на раковите клетки. Това заключи екип от американски и италиански учени, съобщи „Сайънс транслейшънъл медисин“.
Изследователите разчитат, че могат да разработят „терапевтична ваксина“, която да стимулира имунитета и изкуствено да го насочва към борба с раковите заболявания.„Проведохме експеримента отначало с мишки, а после с ракови и имунни клетки, взети от хора, и разбрахме, че бактериите на салмонелата оказват еднакво въздействие“, заяви Мария Решиньо от Европейския институт по онкология в Милано. Учените са избрали такъв вид салмонелни клетки, които не предизвикват салмонелоза. Тази бактерия „маркира“ туморните клетки, като по този начин помага на имунната система на човека да ги разпознава и да ги унищожава.
Експериментът е изпробван само върху меланома – най-смъртоносната форма на рак. Учените се надяват техният метод да се окаже ефективен и при другите форми на ракови заболявания.

Станете почитател на Класа