Огромна „магнитна звезда“ поставя под съмнение теорията за черните дупки

Неутронна звезда с мощно магнитно поле постави под съмнение научните теории, описващи формирането на звездите и образуването на черни дупки, съобщи Нюзру. Уникалната „магнитна звезда“ е намерена в звездната група Вестерлунд-1, разположена на 16 000 светлинни години от Земята в съзвездието Жертвеник.
Групата Вестерлунд-1 е открита през 1961 г. от шведски астроном и е любимо място за наблюдение на астрофизиците. Това е едно от най-големите струпвания на особено крупни звезди в Млечния път. Яркостта на някои от обектите превишава милиони пъти яркостта на Слънцето. Струпването се отличава и със своята млада възраст – всички влизащи в него звезди са се образували благодарение на един и същи процес преди само 3,5-5 милиона години.
Вътре в групата Вестерлунд-1 има останки от немногото магнитни звезди в Галактиката. Става дума за особен род неутронна звезда, образувана вследствие на взрива на свръхнова. Магнитното й поле превъзхожда милиони и даже милиард пъти земното. Такава звезда трябва да превишава масата на Слънцето близо 40 пъти.
Прието е да се счита, че звездите, чиято маса превишава тази на Слънцето с 10-25 пъти, се превръщат в неутронни звезди. А тези, чиято маса е по-голяма повече от 25 пъти, стават черни дупки, които рухват под въздействие на собствената си маса. В този случай огромната звезда трябва да стане черна дупка дори само заради своята маса.
Но според учените е възможен и друг изход – звездата би могла да намали масата си и с това да премине в категорията неутронна. Това става, когато магнитната звезда се образува в двойка с аналогичен обект, който в процеса на развитие притегля към себе си част от нейните вещества. Накрая звездата майка се взривява и става свръхнова. В резултат на взрива звездната двойка се разделя, като и двете звезди напускат съзвездието, а останалото вещество се превръща в магнитна звезда.

Станете почитател на Класа