Откриха как имунната система разпознава микробите

Финландски учени откриха как фронтовата защитна линия на човешката имунна система различава микробите от собствените структури на организма, съобщи „Сайънс дейли“.
Основата на този идентифициращ механизъм бе неизвестна, въпреки че ключовите протеинови компоненти бяха открити преди повече от 30 години. Сега обаче те са дешифрирани от учените от Хелзинкския университет във Финландия.
Когато микробите ни атакуват, първият защитен механизъм, който се изправя насреща им, е протеинова система за маркиране и унищожаване, наречена комплемент. Обикновено е достатъчно нашествениците да бъдат маркирани като опасни, а други компоненти да останат незасегнати, така че белите кръвни телца да атакуват единствено чужди цели, като бактерии, вируси и паразити.
Учените от института „Хаартман“ и Института по биотехнологии в Хелзинкския университет успяха да разберат след дългогодишни изследвания как комплементът разграничава чуждите от собствените структури – особено преди да се появят антибиотиците.
Ключът за разгадаването на този въпрос се оказва откритието на Сакари Джокиранта и Адриан Голдман от Хелзинки, които заедно с екипа на Дейвид Айсенман от Канада успяват да дешифрират структурата на два компонента на системата. Те установили, че структурата има изненадваща конфигурация – комплементен фактор H, свързан по два различни начина с два от фрагментите на един от протеините на комплемента, наречени C3b, които маркират чуждите елементи. Лабораторни тестове показват, че това действително се случва – за да разпознае собствените клетки, фактор H се свързва не само с C3b, но и с повърхността на клетката в един и същи момент. По този начин системата маркира единствено чуждата структура за разрушаване от белите кръвни телца.
Знанието за това, как чуждите и собствените структури се разграничават от фронтовия защитен механизъм, дава и обяснение на въпроса, как започва често фаталната форма на заболяването Хемолитичен уремичен синдром. Рядкото заболяване се появява предимно при деца и може да бъде предизвикано от генетични дефекти във фактор H, в C3b или при промени в действието на фактор H, предизвикани от антибиотици. При някои от пациентите дори се налага цялостна трансплантация на черния дроб и бъбреците. Откритието е полезно не само за имунологични изследвания, но и при диагноза и лечение на тежкоболни деца.

Станете почитател на Класа