Да видиш истинско звездотресение

Астрономите фиксираха рядко космическо явление на 15 000 светлинни години от Земята.

Рядко космическо явление – звездотресение (по аналогия със земетресението) на неутронна звезда, притежаваща най-силното магнитно поле във Вселената, фиксираха астрономите.

С помощта на космическия гама-телескоп „Ферми" (Fermi Gamma-ray Space Telescope) са фиксирани най-мощните експлозии на рентгеново излъчване от неутронната звезда SGR J1550-5418, която се намира на около 15 000 светлинни години от Земята. Този обект притежава най-малкия период на въртене – 2,07 секунди, от всички известни магнетари.

SGR J1550-5418 привлякла вниманието на астрономите на 22 януари 2009 година, когато били фиксирани най-силните гама-експлозии, по няколко в минута, най-мощните от които са сравними с общата енергия на Слънцето за 20 години.

В последните няколко десетилетия подобни гигантски изригвания от различни източници са наблюдавани само три пъти – през 1979, 1998 и 2004 г., и данните за звездотресението са получени едва в последните два случая.

Сега учените чакат поредни изблици на активност на магнетара SGR J1550-5418 за получаване на нови данни.

Магнетарът е неутронна звезда, която се върти много бързо и е с изключително мощно магнитно поле – квадрилиони пъти по-силно, отколкото магнитното поле на Земята. Сега в международния каталог има само 23 потвърдени магнетара във Вселената.

„Звездотресението" на магнетара са огромни колебания на неутронната звезда, по време на които тя „звъни като камбана", отбелязва НАСА.

Станете почитател на Класа