Надуваем предпазен колан ще действа като въздушна възглавница

Автомобилният производител Ford представя предпазни колани, които се надуват, подобно на въздушни възглавници, за да осигуряват допълнителна защита за пътниците, съобщи в. „Дейли мейл“.
Устройствата ще се поставят на задните седалки на автомобилите и ще се надуват при катастрофа. Според експертите надуваемите колани ще бъдат особено ефикасни при предотвратяване на счупване на ребра, вътрешни контузии и наранявания при деца. Технологията ще бъде представена при последния модел на Ford Explorer 4x4, който ще започне да се произвежда в САЩ следващата година.
При катастрофа сензорите в автомобила ще изчисляват силата на сблъсъка и ще надуват коланите с компресиран газ, съхраняван под седалките, за 40 милисекунди – времето, за което един автомобил изминава близо метър на магистралата. Надуваемият колан ще разпространява силата на натиска върху площ, пет пъти по-голяма от тази, която покриват традиционните предпазни колани. Това ще помага на пътниците да запазват най-безопасна позиция, като същевременно се намалява натискът върху кръста и върху движението на главата и врата. При обикновена употреба надуваемите колани ще действат като обикновените предпазни колани и ще могат да се използват за детски седалки. Над 90% от хората, които са тествали новите колани, посочват, че са подобни или по-удобни от традиционните предпазни колани.

Станете почитател на Класа