Ледников период може да настъпи за броени месеци

Палеоклиматолози установиха, че ледниковите периоди могат да настъпят на Земята буквално за броени месеци, противно на досегашното мнение, че процесът трае с десетилетия. Това бе изложено на конференция във Финландия, а резюме на доклада е публикувано в „Ню сайънтист“.
Климатолозите са проучили ледниковия период, настъпил преди около 13 000 години. За да установят как се е сменял климатът в Северното полукълбо, учените са анализирали отлаганията на дъното в исландските езера. Те ги разрязали на слоеве с дебелина от 0,5 до 1 мм. Всеки слой носел приблизителна информация за времето в района в течение на 3 месеца. Образците били анализирани за съдържание на различни изотопи на въглерода и кислорода. Въглеродът дал информация за активността на биосферата в езерата в дадения период, а кислородът позволил да се установи колко често са падали дъждове и каква е била температурата. В резултат учените стигнали до извода, че температурата е паднала крайно рязко – застудяването е настъпило буквално за няколко месеца.
Новите резултатите показват, че знаменитата северноамериканска култура на индианците Кловис е възможно да е загинала заради рязкото застудяване. Досега като възможна причина за изчезване на тази развита цивилизация се смяташе падането на метеорит преди 13 000 г.

Станете почитател на Класа