Океаните може да са с извънземен произход

Противно на досегашните представи, атмосферата и океаните вероятно не са се образували от изпарения вследствие на активна вулканична дейност в зората на формирането на нашата планета, съобщи „Сайънс дейли“.
Според Франсис Албаред от френската Лаборатория за науки за Земята водата не е била част от земния „инвентар“, а се е формирала вследствие от процесите в отдалечените части на Слънчевата система, предизвикани от планети-гиганти. Така близо сто милиона години след зараждането на планетите до Земята достигнали покрити с лед астероиди. Следователно водата на нашата планета би могла да е с извънземен произход и да се е появила в по-късната й история, улеснявайки тектоничната активност още преди появата на живот. Изводите от изследването, извършено от Албаред, са публикувани в сп. „Нейчър“.
Преди около 4,5 млрд. години Земята вече разполагала с достатъчно водни ресурси за формирането на океани, а образуването на океани вследствие на тектоничната активност благоприятствало зараждането на живот. Смята се, че океаните и атмосферата са се образували от вулканични газове и че вътрешността на планетата е източник на летливи елементи. Въпреки това в скалите в земната мантия няма достатъчно вода – според изчисленията на геохимиците водата там представлява 0,02%. Същото важи и за Венера и Марс. Основната причина за това според Албаред е, че по време на формирането на Слънчевата система температурите между Слънцето и орбитата на Юпитер никога не са спадали достатъчно, за да позволят на летливите елементи да се кондензират върху ранните планети. Затова според него образуването на вода на Земята се отнася към по-късен етап.

Станете почитател на Класа