Отказът от цигарите увеличава риска от диабет

Рязкото спиране на цигарите увеличава риска от диабет втори тип в краткосрочен план, твърдят американски учени, цитирани от Би Би Си.
Изследователите установили, че отказът от тютюнопушене увеличава риска от развиване на този вид диабет със 70% през първите шест години без цигари в сравнение с хора, които никога не са пушили. Причината за това е, че хората, които спират цигарите, имат склонност към напълняване. Учените обаче подчертават, че това не трябва да се смята за причина да не се отказваме от вредния навик. Освен това учените от медицинския институт „Джонс Хопкинс“ посочват, че тютюнопушенето е всеизвестен рисков фактор за въпросното заболяване, както и за много други здравословни проблеми. Според тях спирането на цигарите е правилният избор, но хората, които взимат това решение, трябва да внимават за килограмите си.
В изследването са били включени близо 11 хил. души, чието здравословно състояние било проследено в продължение на 17 години. Учените установили, че рискът от диабет втори тип е най-голям през първите три години след спирането на цигарите. Близо 1,8% от хората, които участвали в изследването, заболявали от диабет всяка година от този период. Ако бившите пушачи успявали да избегнат заболяването, след десет години рискът се намалявал до нормалните нива. При хората, които не се опитват да спират цигарите, този риск е 30% по-висок в сравнение с непушачите, подчертават учените.

Станете почитател на Класа