Два живи плета обгръщали Стоунхендж

Британски археолози направиха голяма стъпка в разкриването на тайната на най-известния в света праисторически паметник, датиращ на повече от 4000 години - Стоунхендж, съобщава в. “Гардиън”. Археолозите направиха ново изследване, проучвайки детайлно района. Те откриха категорични доказателства, че паметникът е бил обграден от два живи плета с форма на окръжност, растящи върху ниски кръгли площи. Храстите са служели да скриват от тълпата церемониите, които са се извършвали на това място и са били предназначени за елита. Другата теория за предназначението на огражденията е, че плетът е защитавал любопитните от свръхестествената енергия, която според вярванията са излъчвали камъните.
Най-популярната теория за създаването на мистичното каменно творение е, че е бил място на религиозен култ към Слънцето.
Археологът Майк Питс коментира, че откритието е голяма крачка в разгадаването на мистерията Стоунхендж. Според Питс живите плетове са били един вид тайник, който да пази от нечестиви погледи.
Легендарният Стоунхендж е уникално творение, образувано от концентрични каменни кръгове. Неговият най-външен кръг е ров с диаметър 115 м. Той има два насипа - външен и вътрешен. На едно място ровът се прекъсва и оставя проход, който води към центъра на Стоунхендж.
Въпреки голямата крачка пред учените стоят още много въпроси и най-вече кой и как е построил Стоунхендж.

Станете почитател на Класа