Намериха еволюционна връзка между растенията и хората

Американски учени откриха еволюционна връзка между хората и растенията с помощта на експеримент с инжектиране на човешки протеин, който играе роля при развитието на рака, за да съживят умиращо растение, съобщи „Сайънс дейли“.
Протеинът аминопептидаза М1 или APM1 играе важна роля при развитието на корените при растенията. Растенията Arabidopsis, които не притежават този протеин, биха загинали, но могат да бъдат спасени, ако протеинът бъде възстановен. По време на експеримента проф. Уенди Пиър от американския университет „Пардю“ открила, че инжектирането на подобен протеин, който хората притежават, наречен аминопептидаза IRAP, може да спаси растенията. „APM1 и IRAP са от една и съща група“, посочи Пиър. По думите й дейността на аминопептидазата М1 е фундаментален процес, който се е запазил еволюционно и протеинът се е изменил незначително. Хората с нарушена функция на съответния протеин често развиват левкемия или друг вид рак.
Пиър смята, че откритието може да допринесе за по-доброто изучаване на този клас протеини с помощта на изследвания върху растения вместо върху животни.
“Съществуват повече „инструменти“ в растенията Arabidopsis за изучаването на този клас протеини, отколкото при животните. Това изследване може да помогне много за човешкото здраве“, смята проф. Пиър.
Функциите на APM1 при растенията не са напълно изяснени. Смята се, че аминопептидазите М1 отстраняват аминокиселини от протеини, като ги активират или деактивират. Освен това APM1 разбиват натрупванията на протеини, свързани с болестта на Алцхаймер. „APM1 може да промени функцията на други протеини със своята дейност“, смята Пиър. Нейната цел е да разбере към кои точно протеини е насочена дейността на аминопептидазата и как тя им влияе и предизвиква по този начин промени в развитието на растенията.
Пиър и проф. Ангъс Мърфи от университета „Пардю“ работят върху този проблем от няколко години. Следващата стъпка в тяхното изследване е да определят протеините, към които се насочва APM1, за да установят защо тя е важна за растежа на корените.

Станете почитател на Класа