Компютри ще могат да четат мислите ни

Телепатията може да се превърне в реалност, след като британски учени са създали компютър, който може да чете мислите, пише „Телеграф“.
Системата е способна да дешифрира мислови модели и да каже какво мислят хората, като просто сканира мозъка. Пробивът е стъпка напред, защото може да рови в спомените ни и да разграничава различни спомени. Резултатите идват след миналогодишно изследване на същия екип, използвал подобна техника, с която да следи движението на хора в компютърно симулирана стая. Проучването е фокусирано върху хипокампуса – място в центъра на мозъка, което играе съществена роля при кратковременната памет. Машина за телепатия повишава перспективите при тестове на детектора на лъжата и може да доведе до манипулация на спомените – както е например във филма „Блясъкът на чистия ум“.
При последните си експерименти учените показват на 10 доброволци три седемсекундни филма, в които участват различни жени, които извършват ежедневни задължения - например едната пуска писмо, другата пие кафе от пластмасова чаша и т.н. Доброволците са помолени да запаметят какво са видели и после да си спомнят всяка една жена, докато им правят ядрено-магнитен резонанс, като скенерът записва активността на мозъка, измервайки промяната в потока на кръвта в мозъка. След това компютърен алгоритъм проучва електрическите модели, които могат да кажат кой филм си спомня доброволецът с точност до около 50%. Проф. Елинор Магуаър от Юнивърсити колидж в Лондон казва: „Интересно е да видим „епизодичните“ спомени, всекидневните спомени, които включват повече информация за това, къде сме, какво правим и как се чувстваме... Имахме възможност да видим мозъчната активност при специфичен епизодичен спомен – да разгледаме настоящите следи от спомени и открихме, че спомените определено се съхраняват в хипокампуса...И сега, след като разбрахме къде са, ние имаме възможност да разберем как се съхраняват те и как се променят с течение на времето.“

Станете почитател на Класа