Бебетата са родени да танцуват

Изследователи са открили, че бебетата възприемат ритъма и темпото и ги намират много по-атрактивни, отколкото речта, съобщи „Сайънс дейли“.
Откритията са базирани на изследване на деца на възраст между пет месеца и две години. В рамките на проучването децата са слушали различни аудиозаписи, включително класическа музика, ритмични тактове и реч. Техните спонтанни движения са били записани на видео и с помощта на технология за триизмерни изображения, след което са били сравнени. Професионални танцьори анализирали степента, до която движенията на бебетата съвпадали с музиката. Учените са направили заключението, че децата може би се раждат с предразположението да се движат ритмично в отговор на музиката, която чуват.
Изследването е било проведено от д-р Марсел Зентнер от факултета по психология в Университета в Йорк и д-р Томас Еерола от Университета в Явяскюля във Финландия.
„Нашето изследване показва, че именно ритъмът, а не някои други свойства на музиката, като например мелодията, предизвиква реакцията при децата. Освен това, ние открихме, че колкото по-добре успяват децата да синхронизират своите движения с музиката, толкова повече се усмихват“, посочва д-р Зентнер.
Все още не е ясно защо хората са развили това конкретно предразположение. Една от възможностите е то да е било цел на естествения подбор или пък да се е появило с различна функция, която просто се е оказала приложима и за анализиране на музиката, смятат учените.
Откритията са били публикувани в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, а изследването е частично финансирано със заем от швейцарската национална фондация за наука.

Станете почитател на Класа