Големият адронен колайдер постигна нов рекорд

Големият адронен колайдер – най-мащабният физичен експеримент в света, подобри собствения си енергиен рекорд, съобщи Би Би Си.
В петък сутринта машината излъчи два потока от протони, енергията на всеки от които достигна 3,5 трилиона електронволта. Това постижение бе подобрение на рекорда, постигнат от колайдера през декември, от малко над 1 трилион електронволта във всеки от лъчите. Сега целта на ускорителя е да сблъска двата лъча, след което учените се надяват да се сдобият с нови частици, които да разкрият някои от загадките на физиката.
Експериментът, помещаващ се в 27-километров тунел под покрайнините на Женева, бе пуснат отново едва през ноември миналата година. Изтичане на хелий през 2008 г., малко след първото пускане на машината, доведе до 14-месечно прекъсване на работата му, припомня Би Би Си.
“Достигането на енергия от 3,5 трилиона електронволта е доказателство за стабилността на колайдера и подобренията, които направихме след инцидента през септември 2008 г.“, посочва Стив Майърс, директор за ускорителите и технологиите в швейцарската лаборатория ЦЕРН, в която е базиран колайдерът.

Станете почитател на Класа