Японци създадоха свръхеластично желязо

Японски учени създадоха свръхеластична желязна сплав, която според тях може да бъде използвана при сложни сърдечни и мозъчни операции, както и при изграждането на сгради в сеизмични региони, съобщи Ройтерс.
В публикация миналата седмица в списание „Сайънс“ изследователите посочват, че еластичните свойства на метала му позволяват да възвърне първоначалната си форма, което му придава допълнителни качества като промяна в магнетизацията.
Нивото на натиск на металната сплав е около два пъти по-голямо от това на никеловия титан и тя може да се използва за поставянето на стентове – тръбички, поставяни в кръвоносните съдове, които предотвратяват свиването им. „Нивото на натиск на сплавта е изключително високо, което прави възможно изработването на изключително тънки нишки от нея. Подобни инструменти значително ще улеснят мозъчните операции и поставянето на стентове“, посочва един от изследователите - Т. Омори от университета „Тохоку“. „В момента стентовете на сърцето се поставят с помощта на никелов титан, но диаметърът на инструмента е твърде голям, за да бъде използван за мозъчни операции, затова металната сплав е разрешение на този проблем“, посочи Омори. По думите му свръхеластичната желязна сплав може да се използва и при строеж на сгради в райони с висока сеизмична активност. „Този материал може да се използва в сгради в сеизмични райони. Постройките се деформират при земетресения, но свръхеластичната сплав може да възстанови първоначалната структура на сградата“, смятат учените.

Станете почитател на Класа