Лятното часово време повишава консумацията на ток

Екип от учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара доказаха, че въвеждането на лятното часово време, което има за цел да „спестява“ от дневната светлина, всъщност води до повишаване на консумацията на електроенергия, съобщава “Физорг”. Лятното часово време е система, изработена да „спестява“ от дневната светлина, при което официалното време се измества обикновено с един час по-напред от стандартното време, като остава така за пролетните и летните месеци. Целта на изследването е да очертае икономическите рамки на промяната на времето.
Изследването е проведено в щата Индиана, където при 92 населени места до 2006 г. само в 15 жителите променяли часовниците си на лятно часово време, защото повечето фермери смятали, че промяната няма да се отрази добре на работата им. От 2006 г. законът задължил всички жители на щата да сменят времето.
Учените наблюдавали над седем милиона замервания на електрометрите, изразходени от домакинствата за битови нужди, в Южна Индиана всеки месец в продължение на три години и ги сравнили с енергийното потребление преди и след промяната. В 15-те селища, които приели лятното часово време по-рано, много по-бързо се адаптирали в промените в природата. Консумацията на електричество на онези, които приели промяната на времето след 2006 г., била в размер на 8,6 млн. долара. При тях сметките за осветление привечер намалявали за сметка на увеличено потребление сутрин, както и по-често използване на климатици. Този факт недвусмислено показва, че “спестяването” на дневна светлина води до повишаване консумацията на електроенергия.
Според редица изследвания, правени от научни екипи в цял свят, биологичният часовник на човека се нагажда към промените в съответствие със сезона спрямо изгрева на Слънцето. Резултатите показват, че преместването на часовника в лятното часово време пречи на естествената настройка на вътрешния часовник.

Станете почитател на Класа