Превръщат CO2 в автомобилно гориво

Екип от изследователи от Бат и Бристол работят по проект, който ще позволи превръщането на CO2 в автомобилно гориво, съобщава Би Би Си. В екипа работят не само химици, но и инженери, биолози и анализатори от различни области на науката. За амбициозния проект са отделени 1,4 млн. паунда. Улавянето и съхранението на въглероден двуокис е технология, която напредва в световен мащаб.
В основата на проекта е да бъдат открити пропускливи материали, който могат да абсорбират и да превръщат веществата в химикали, които да произвеждат гориво. Въглеродният диоксид ще бъде извличан от въздуха. Най-голям дял от емисиите на СО2 при изгаряне на горива заема производството на електричество и топлина.
Учените се надяват, че в бъдеще пропускливите материали могат да бъдат използвани за филтър в комините на фабриките, за да извличат въглеродния диоксид от въздуха. По този начин ще се ограничат катастрофалните ефекти от промените в климата.
Доктор Франк Маркен, преподавател в университета в Бат, заяви, че това е „изключително предизвикателство“, защото процесите, които учените използваха досега за отделяне и използване на CO2, са базирани на различни технологии, затова са неефективни.
Според него, за да има резултат от един процес, ефективността трябва да бъде гарантирана и да бъде подсигурена необходимата технология.
Доктор Йоанис Йеропулос от университета в Бристол твърди, че най-голямото предимство на проекта е, че се използват естествените дадености на микроорганизмите, за да се намали въглеродният диоксид в атмосферата и в същото време да се произвежда електричество или водород.
Проблемът е, че все още не са изобретени толкова висококачествени технологии, които да извличат CO2 от въздуха.
Китай е признат за най-големия потенциален пазар на чисти СО2 технологии в света. Делът на въглищата в първичния енергиен микс на страната е висок – около 68,9%.

Станете почитател на Класа