Месото не е виновно за глобалното затопляне

Специалисти от ООН се съгласиха да преразгледат концепцията за влиянието на производството на месо върху глобалното затопляне, предаде Би Би Си. През 2006 г. ФАО - Организацията на ООН за прехрана и земеделие, излезе с доклад, в който се твърдеше, че месният отрасъл е виновен за 18% от изпусканите парникови газове в атмосферата. Цифрата се оказа по-висока от обема на тези газове, които се образуват при изгаряне на автомобилното гориво. Това даде основание на активистите в борбата с глобалното затопляне да обявят, че консумацията на месо застрашава планетата. Докладът на ФАО бе цитиран от привърженици на вегетарианската диета, включително и от Пол Макартни, с призив към човечеството да спре да яде толкова месо. За огромната вреда от месната индустрия говори и Раджендра Пачаури, шеф на Междуправителствената група експерти към ООН по климатични промени.
Но специалистът от Калифорния университет Франк Митлонер смята, че намаляване на производството и консумацията на месо няма да окажат голямо влияние върху промените в климата. Защото ООН е допуснала грешка в разчетите. При това, ако започнем да произвеждаме по-малко месо и мляко, само ще доведем до по-голям глад бедните държави.
Митлонер говори на конгреса на Американското общество по химия и каза, че глобалното затопляне може да се забави чрез по-рационална организация на животновъдството, а не като се съкрати месната индустрия. Той доказа, че в развитите държави, като в САЩ, газовете от транспортните средства са 26% от общия обем на произведените парникови емисии, а животновъдството има „принос“ само от 3%. Следователно месото се е оказало грешна мишена в борбата с климатичните промени.

Станете почитател на Класа