Определят без риск възрастта на Торинската плащаница

Торинската плащаница най-накрая може да бъде датирана акуратно благодарение на нова технология, която определя старостта на древните артефакти, без да ги уврежда, съобщи „Дейли телеграф“. Новият метод не включва взимането на частица от обекта.
Учените твърдят, че новата техника е толкова безопасна, че ще позволи да се изследват стотици артефакти, които досега бяха извън полето на изследване, тъй като музеите и частните колекционери се страхуваха да не се повредят обектите. „Техниката ще революционализира радиокарбоновото датиране“, заяви д-р Марвин Роуи, шеф на изследователски екип от тексаския университет A&M. „Тя разширява възможността за анализиране на експонати от музейни колекции, които не са могли да бъдат проучвани досега заради своята уникалност или ценност и заради разрушителността на настоящия метод на радиокарбоновото датиране“, заяви Роуи. Той добави, че на теория новият метод може да бъде използван да се определи възрастта на Торинската плащаница.
При новата техника учените поставят целия артефакт, а не част от него, в специална камера с плазма с електрически зареден газ, като плазмата е подобна на тази, използвана за екраните на телевизорите. Газът бавно оксидира повърхността на обекта с цел да се отдели въглероден диоксид за С-14 анализа, без да се нарушава цялостта на обекта. Д-р Роуи и колегите му са използвали тази техника, за да анализират възрастта на близо 20 органични субстанции, включително дърво, въглени, кожа, заешка козина, кост с мумифицирана плът и египетска тъкан на 1350 години. Резултатите са много подобни на тези, които се получават и при използване на оспорваното въглеродно датиране. Камерата може да побира и по-големи произведения на изкуството и дори плащаницата от Торино, с която се смята, че е бил погребан Исус Христос.

Станете почитател на Класа