Преяждането е подобно на кокаиновата зависимост

Диетолозите отдавна се опитват да привлекат вниманието върху факта, че преяждането е една от основните причини за наднорменото тегло. Учените обаче се опитват да установят молекулярните механизми, които стоят зад желанието да преяждаме. Те са открили, че пътеките, които мозъкът използва, са същите, които участват и в наркотичната зависимост, съобщава „Сайънс дейли”.
Изследването е водено от проф. Пол Кени и неговия студент Пол Джонсън от Научноизследователския институт „Скрипс” в Калифорния. С помощта на лабораторни животни учените показват как редовното преяждане с висококалорични храни води до прогресивно влошаване на равновесието на химическите вещества, които определят усещането за удовлетворение. Учените предлагали редовно на животните висококалорична храна (бекон, колбаси, сладкиши, шоколад) към обичайните им порции, състоящи се от полезни, но не толкова апетитни продукти. Животните започнали редовно да преяждат, докато затлъстели. Паралелно с това центърът им на удоволствие реагирал все по-слабо.
Учените посочват, че мозъчните вериги, участващи в този процес, се изменят точно както в случаите при хора, приемащи твърди наркотици, например кокаин. Това според тях е доказателство, че вредната храна наистина води до пристрастяване, и обяснява защо хората с наднормено тегло твърдят, че пристрастяването към висококалоричната храна е също толкова труднопреодолимо, колкото и зависимостта към твърдите наркотици.

Станете почитател на Класа