Етническата принадлежност влияе на астмата

Проучване сред ученици във Великобритания разкри, че чернокожите африканци, индийците и децата от Бангладеш имат сравнително сходно слабо разпространение на астма в сравнение с белите деца, сочи изследване, публикувано в BMC Pediatrics.
Освен това се установило, че вероятността чернокожите момчета от Карибския басейн и тези от смесени бракове да се разболеят от астма е по-голяма. Мелиса Уитроу и Сиромани Хардинг от Съвета за медицински изследвания във Великобритания са използвали данни от 51 лондонски училища за проучване на ученици от 11- до 13-годишна възраст. В изследването са участвали 1219 деца, които са се идентифицирали като „бели“, 933 като „чернокожи карибци“, 1095 като „чернокожи африканци“, 459 като„индийци“ и т.н. Според Уитроу и Хардинг „социалните фактори и тези на заобикалящата среда могат да повлияят на риска от астма при ранно излагане на възпалителни реакции или при по-късно излагане на алергии. Може да бъде направена и връзка между индекса на телесната маса и астмата. Нашата цел е да изучим влиянието на тези фактори върху етническите различия при разпространението на астмата.“
Учените са установили, че семейната история при астмата, както и психологическото добруване са логични корелати независимо от етническата принадлежност. Полова разлика се забелязва при индийците и децата от Бангладеш, при които заболеваемостта от астма при момичетата е по-ниска, отколкото при момчетата.

Станете почитател на Класа