Генът на затлъстяването е свързан със загубата на мозъчна тъкан

Преди три години генетици установиха, че близо половината население на САЩ с европейски произход носи вариант на така наречения ген на затлъстяването FTO. Сега учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са открили, че същият алел на въпросния ген, носител на който са близо една четвърт от испаноговорящите американци, 15% от афроамериканците и 15% от американците с азиатски произход, има още един нежелателен ефект – загуба на мозъчна тъкан, съобщи „Физорг“.
Това означава, че над една трета от населението на САЩ е изложено на риск от различни заболявания като болестта на Алцхаймер.
С помощта на магнитен резонанс изследователите получили триизмерни изображения на количествените различия в мозъка при 206 здрави възрастни от 58 различни места в САЩ. Учените установили, че носителите на алела FTO са с по-малко мозъчна тъкан в сравнение с онези, които не притежават въпросния вариант на гена. Носителите на „лошия“ вариант на FTO били с около 8% по-малко тъкан във фронталния дял или „командния център“ на мозъка и с около 12% по-малко тъкан в тилния дял, където са разположени частите от мозъка, отговарящи за зрението и възприятието. Учените обаче твърдят, че тези новини не са непременно изцяло лоши, тъй като носителите на рисковия ген могат да се хранят здравословно и да спортуват, за да противодействат на риска от затлъстяване и намаляване на мозъчната тъкан.

Станете почитател на Класа