Въглеродните емисии ускоряват окисляването на океаните

Променящият се химичен състав на океаните е нарастващ глобален проблем, се посочва в доклад на американския Национален изследователски съвет, цитиран от електронното издание EurekAlert.
Според проучването, ако емисиите на въглероден диоксид, предизвикани от човешка дейност, не бъдат ограничени значително или не бъде открит друг начин за намаляване на атмосферните парникови газове, океаните ще продължат да се окисляват с безпрецедентни темпове. Дългосрочните последици от окисляването на океаните върху морския живот не са известни, но се очаква да настъпят много промени в екосистемата, твърдят експертите.
Океаните абсорбират близо една трета от произведените от човешка дейност въглеродни емисии, включително тези от използването на изкопаеми горива, от производството на цимент (при производството на един тон цимент се отделя един тон CO2 в атмосферата) и от обезлесяването, се посочва в доклада. Поетият от океаните въглероден диоксид намалява водородния показател (pH) на водата и води до комбинация от химически изменения, известни като окисляване на океаните. От началото на индустриалната революция средният pH на повърхностните води на океаните е намалял с около 0,1 пункта – от 8,2 до 8,1 пункта, което означава, че тяхната киселинност се е повишила. Прогнозите са за допълнително намаляване с 0,2 до 0,3 пункта до края на века. Тази скорост надвишава всички известни досега промени в океаните, настъпвали в продължение на стотици хиляди години.
Изследвания върху морски организми показват, че понижаването на pH на морската вода вследствие на повишаването на въглеродния диоксид оказва влияние върху биологични процеси, като фотосинтезата, приемането на хранителни вещества, растежа, възпроизвеждането и индивидуалното оцеляване. Едно от най-силните доказателства за ефекта на окисляването на океаните върху морските екосистеми е изследване на организми с черупки от калциев карбонат. Резултатите показват, че повишеното окисляване води до намаляване на растежа на черупката и скелета при голям брой морски организми. Способността на различните морски организми да се адаптират към повишеното окисляване все още е неизвестна, но наличните данни предполагат, че ще има „победители и губещи“, което ще доведе до промени в състава и функционирането на много морски екосистеми, предупреждават учените. Подобни изменения могат да застрашат кораловите рифове, защитените видове, риболова и други природни ресурси.

Станете почитател на Класа