"Планк" засне формиращи се звезди в мъглявината Орион

Телескопът „Планк“ на Европейската космическа агенция (ЕКА) засне невиждани досега структури от нашата галактика, сред които формиращи се звезди в мъглявината Орион, съобщи Би Би Си.
Образите, пратени от космическия телескоп, са всъщност страничен продукт на „Планк“, чиято работа е да филтрира голяма част от светлината, която улавя, за да засече действителната си цел – следи от радиацията, излъчена през първите няколко хиляди години след Големия взрив. Това е така нареченият космически микровълнов фон, който изпълва цялото небе и в който се съдържа фундаментална информация за възрастта, съдържанието и структурата на Вселената. Затова от известна гледна точка снимките на „Планк“ представляват страничен продукт, въпреки че за много учени те съдържат ценна информация.
“За да достигнем до първичния космически микровълнов фон, трябва да отстраним всички галактически емисии. От тези снимки обаче можем да научим много за нашата галактика“, обяснява проф. Джордж Евстатиу.
Снимките показват материята между звездите – огромни облаци от прах и газ, които се носят в космическото пространство. На една от снимките на мъглявината Орион се виждат струпвания на такива облаци, където се извършва активно формиране на звезди. На друга снимка на по-спокойния регион, известен като съзвездието Персей, тези облаци са много по-разпръснати.
Свръхчувствителните инструменти на борда на „Планк“ работят в обхвата на радиовълните в електромагнитния спектър и така засичат светлина, която е доминирана от газ, излъчен от новосформирани звезди. „Ние не знаем много за емисиите на прах от галактиката, тъй като на подобни честоти атмосферата е непрозрачна. Затова „Планк“ може да се използва в подобни мисии“, казва още проф. Евстатиу.
Основната цел на телескопа – „картографирането“ на космическия микровълнов фон, може да се очаква към края на 2012 г., смятат експертите. Това ще стане, след като „Планк“ изпрати всички събрани материали до няколко седмици и те бъдат анализирани от учените. Мисията на Европейската космическа агенция бе стартирана на 14 май миналата година. „Планк“ е разположен на около 1,5 милиона км от Земята.


Най-големият телескоп в света ще бъде в Чили

Европейската южна обсерватория ESO избра Чили за инсталирането на най-големия телескоп в света E-ELT, съобщи електронната страница на ESO. Проектът вече е готов и строителството ще започне през 2011 г. в пустинята Атакама. Телескопът трябва да започне да работи през 2018 г. Диаметърът на основното му огледало ще бъде 42 метра. Самото огледало ще бъде съставено от 984 шестоъгълни сегмента. Стойността на строителството ще е около 90 млн. долара. Телескопът ще бъде инсталиран на върха Серо Амазонес (3060 м).
ESO избра пустинята Атакама за скъпия проект, защото изследвания показаха, че там нощите са ясни през цялата година и няма резки промени във влажността на въздуха.

Станете почитател на Класа