Смехът е полезен, колкото и спорта

Смехът е също толкова полезен, колкото и джогинга, тъй като понижава кръвното налягане, стреса и засилва имунната система, подобно на физическите упражнения, съобщи „Дейли телеграф“.
Група доброволци били помолени да гледат комедиен филм в продължение на 20 минути, след което било установено, че те са понижили значително нивата на хормона на стреса, кръвното си налягане и холестерола. Подобно на упражненията, смехът стимулира и апетита, твърдят учените, провели експеримента. Това означава, че смехотерапията може да се прилага за намаляване на риска от сърдечни заболявания и диабет. Тези новини са особено добри за възрастните хора, при които физическата дейност е по-ограничена.
Емоциите и поведението оказват физическо влияние върху организма, твърди д-р Лий Бърк от университета „Лома Линда“ в Калифорния, който е провел изследването. По думите му „реакцията на организма на смеха е подобна на ефекта на редовните упражнения“. Д-р Бърк, който изследва ефекта на смеха вече повече от две десетилетия, смята, че приятното усещане, което получаваме от смеха, е подобно на прилива на ендорфин – хормона на щастието, при спортуването. В средата на 90-те години на миналия век д-р Бърк откри, че смехът повишава броя на Т-клетките, известни като клетки „убийци“, при пациенти с рак.

Станете почитател на Класа