Цигарените угарки ще бъдат използвани срещу корозия

Китайски учени от медицинския университет "Сиан Цзяотун" в северозападната китайска провинция Шанси установиха, че химическите извлечения от цигарените угарки може да бъдат използвани, за да предпазват стоманените тръби от ръждясване, съобщава агенция Ройтерс. Изследването е финансирано от китайската държавна петролна компания China National Petroleum Corporation.
Според учените цигарените угарки съдържат толкова токсични вещества, че могат да убият риба. Идентифицирани са девет химикала след потапянето на цигарени угарки във вода. Учените са приложили извлечените субстанции към вид стомана, използвана за производството на нефтени тръби, и установили, че те предпазват стоманата от ръжда. Екипът стигна до извода, че металната повърхност може да бъде защитена и по-нататъшното разпадане на железния атом да бъде избегнато. Предполага се, че антикорозионният ефект се дължи на специфичната комбинация от химични вещества, включително никотин.
В Китай има 300 милиона пушачи, които употребяват 1/3 от цигарите по света. Близо 60% от мъжете в Китай пушат средно по 15 цигари дневно.

Станете почитател на Класа