Лекарство на основата на стволови клетки чака одобрение в Европа

Първото регенеративно лекарство на основата на стволови клетки може да бъде пуснато за одобрение в Европа до края на тази година, предаде Ройтерс. Това ще постави началото на революционна медицинска технология. Европейската агенция за лекарствата (EMEA) съобщи, че е информирана относно „намерението на европейските производители да подадат първата молба за маркетингово одобрение на продукт на основата на стволови клетки“. Името на първата кандидатствала компания не бе предоставено. Експерти от EMEA са се срещнали с представители на фирмата, с регулаторни органи от САЩ и Япония и с учени, за да обсъдят одобрението на лечение с този вид лекарство.
Изследванията със стволови клетки се увеличиха рязко през изминалите години и в момента в Европа се водят близо 40 клинични проучвания. Те изучават ползата от стволовите клетки за регенериране на повредена тъкан и за лечение на различни видове рак. В повечето случаи се използват мезенхимни стволови клетки от възрастни хора.
Стволовите клетки са особено гъвкави, когато са взети от няколкодневен ембрион. Те потенциално могат да бъдат използвани за възстановяване на сърцето, гръбначния стълб, черния дроб, панкреаса, очите и други части на тялото. Но използването им предизвиква противоречия и включва рискове – включително опасност чуждите клетки да бъдат отхвърлени от организма или да се разпространят неконтролирано, предизвиквайки тумори.

Станете почитател на Класа