Френските политици търсят отговори след бунтовете в Амиен

Париж. След бунтовете, при които бяха ранени полицейски служители и бяха подпалени няколко сгради, Франция е на ръба, коментира британският в. „Дейли Телеграф”.
Много хора в един от най-проблемните квартали на Амиен, малък град в Северна Франция, прекараха безсънна нощ. Причината- избухналите бунтове, които един френски таблоид оприличи на „градски партизански” действия.
Срещу полицейските служители бяха използвани дори истински боеприпаси, които все още се считат за рядкост във Франция. 16 служители на реда бяха ранени. Не бяха извършени арести.
От десетилетия, млади хора от изолирани квартали, пълни с имигранти, в покрайнините на френските градове дават израз на своето отчаяние чрез подпалване на коли и конфронтации с полицаите. Предимно това се случва през дългите горещи летни нощи, когато няма училищни занятия и работни места са в недостиг, особено за млади мъже от африкански и арабски семейства.
В неделя вечер в Амиен имаше някои обезпокоителни признаци, но ситуацията излезе истински извън контрол в 23 часа в понеделник, когато група от приблизително стотина младежи започва да подпалва кофи за боклук и коли. Около 150 полицаи пристигнаха на мястото. Избухнали са улични боеве, които са продължили близо три часа. Детска градина и други сгради са били опожарени.
Сега въпросът е дали бунтът ще се разпространи, а главната тревога на властите е да запази броя на загиналите на нула.





http://www.focus-news.net/?id=n1686100
Агенция "Фокус"

Станете почитател на Класа