Съветът на Европа призова Франция за дългосрочни мерки при решаване на проблема с ромското малцинство

. Съветът на Европа днес призова Франция да предприеме дългосрочни мерки за ромското малцинство в страната, предаде АФП.
Призивът идва, след като президентът Франсоа Оланд и вътрешният министър Манюел Валс си спечелиха критики за продължаващата евакуация на ромските биваци и репатрирането на стотици роми в техните родни страни – България и Румъния.
„Срещата на френското правителство, която предстои в сряда, е добра стъпка към откриването на дългосрочни решения”, посочи организацията в свое изявление. „Съветът на Европа винаги е подчертавал необходимостта да се отиде отвъд краткосрочните мерки. Преместването на ромските семейства в или между определени страни само влошава условията им на живот”, се казва в изявлението.
След като разногласията по въпроса за ромите във френското правителство станаха явни, държавният глава нареди на министрите да преодолеят различията си по време на предстоящото заседание в сряда, което може да завърши с решение за премахване на временните трудови ограничения за българските и румънските работници.



Информационна агенция "Фокус"

Станете почитател на Класа