Вежди Рашидов: Всяка власт има своите сервилни хора

Вежди Рашидов, министър на културата, в интервю за предаването на „Добро утро, България” ТВ7

Водещ: Пръв гост на нашата рубрика тази сутрин е Вежди Рашидов. Това е министърът в правителството на ГЕРБ, който предизвика истинска полемика миналата седмица, истински фурор с реплика си, че много хора, които се подмазвали на премиера Борисов си уредили живота. Няма как да не коментираме това изявление на министър Вежди Рашидов. Добро утро, министър Рашидов.
Вежди Рашидов: Добро утро.
Водещ: Но предлагам да започнем с друго. Да вървим постепенно по сценарий. Вие сте ми донесли отчет за дейността на Министерство на културата за периода юли 2009 – юли 2012 година. В кратце можете ли ни разкажете кои са вашите големи постижения в тези първи три години, тоест в тези ¾ от мандата на ГЕРБ, които отминаха, току що?
Вежди Рашидов: Аз не бих казал, че са големи постижения, а забравени неща, които години наред не са правели. Ще ви дам само няколко примера. От всички училища, които ремонтирам се оказа, че от 50-60 години там не е влизал човешки крак, децата учат при едни... Още имаме такива училища, които продължаваме да ремонтираме... нечовешки условия. Явно, че някой на времето е трябвало да направи малко ремонт, малко да създаде нова материална база на децата. Театрите ни не бяха за влизане. Истината е това. Никак не е комфортно един зрител от 500-600 човека да седнат на едни скъсани столове, един мръсен, умърлен театър. Чудя се защо в годините, когато е имало един много добър бюджет, а не такъв кризисен бюджет никой не е пожелал да разпределя така пари, че да може да ремонтира театрите, да станат едно приятно място за влизане. Сатирата, която миналия ден, така толкова шумно стана, защото нали винаги търсим под вола теле и всяка изпусната дума, като че ли става повод да се вдига много шум, но там нямаше никакъв шум. По-скоро желанието ми беше, може ми и аз не съм се изказал правилно, това няма значение, по-важното, че исках да кажа, когато видиш добро от някой, аз не съм научен и съм привърженик на думата „няма ненаказано добро” обратното. Винаги, когато има подкрепа, има добро нещо направено, винаги, аз съм такъв човек, така съм научен и възпитан, да казвам благодаря. Желанието ми да благодаря точно на премиера там може би предизвика свободното ми говорене, но свободно говорих, тъй като и самият аз съм артист. Аз смятам, че по-скоро за медиите, ако има...
Водещ: Вие, всъщност сам насочвате към тази реплика, която...
Вежди Рашидов: Не, не...
Водещ: ... предизвика такъв фурор.
Вежди Рашидов: Е, фурор. Предизвика винаги едни заглавия са един фурор, който искаме, неискаме започва.
Водещ: Е, как. Самият Сергей Станишев сега използва вашата реплика, за да задава въпрпоси.
Вежди Рашидов: Сергей Станишев днес му отговорих, че не е нужно като салфетка да се упражнява с мен. В крайна сметка на Сергей трябва да му е ясно, че малко е язойтско това. Първо аз не съм случаен човек в ГЕРБ. Аз съм бил и то в най-тежкия район, където не са взимали... 20 години аз съм бил на избори, аз съм водил битка за това място.
Водещ: Срещу ДПС в Кърджали?
Вежди Рашидов: Който е могъл от 20 години да вземе място, аз съм човекът, който взе за ГЕРБ място. Аз съм се борил за ГЕРБ. Така че това е много излишно да се говори.
Водещ: Добре, дайте да ви задам тогава този въпрос, за да изчистим цялата ситуация. Какво ви предизвика да кажете и какво имахте предвид всъщност като казахте, че много хора около премиера Борис с подмазване са си уредили живота? Коментарите бяха, че това са хора, които били забогатели покрай него.
Вежди Рашидов: Коментарите, да. Коментарите бяха всякакви. Може би това, че не можах да се доизкажа от много артистичност изречението, напротив точно обратното. Казах, че при Бойко Борисов точно хората, които се подмазват не вървят.

Следва продължение...

Станете почитател на Класа