Преглед на някои от основните теми в световния печат

Около 60% от японските жители подкрепят правителствената политика за елиминиране на атомните електроцентрали до 2030 г., докато противниците на тези мерки са едва 36%, сочи социологическо проучване, проведено от вестник „Маиничи шимбун”.
По полов признак 54% от мъжете и 64% от жените посочват, че подкрепят безядрената енергийна политика на страната.
Едновременно с това повечето японци, 73%, одобряват откупуването и национализирането на трите острова Сенкаку, към които Китай има териториални претенции. Противници на тази стъпка са 22% от респондентите.

***
Рим. Рейтингът на италианския премиер Марио Монти през този месец се покачи до 52%, след като през юли бе 49%, а през юни – 46%. Това сочат данните на социологическо проучване, публикувано от вестник „Ла Република”.
Популярността на Монти падаше пет месеца подред между февруари и юни, когато спадна от 59% до 46%, според ежемесечните проучвания на италианския институт „IPR”. В същото време рейтингът на правителството като цяло падна до 37% през септември.
„От една страна, хората уважават фигурата на Монти, неговия опит и желанието му да спаси Италия. От друга страна, те са негативно настроени относно мерките, предприети от правителството, скока на социалната тежест и безработицата”, коментират от „IPR”.

***
Кабул. Демонстранти в Афганистан и Индонезия изгориха знамена на САЩ и скандираха „Смърт на Америка”, след като днес възобновиха демонстрациите си заради филма, който според тях оскърбява пророка Мохамед. Индонезийската полиция се наложи да използва сълзотворен газ и водомети, за да разпръсне стотиците демонстранти, които се събраха пред посолството на САЩ в Джакарта. В Кабул хиляди протестиращи излязоха по улиците, като подпалиха коли и магазини и хвърляха камъни по полицията, пише канадският вестник „Торонто сън”.
„Ние ще защитаваме нашия пророк докато имаме кръв в телата си. Няма да позволим на никой да го оскърбява”, заяви един от протестиращите в афганистанската столица. „Американците ще си платят за това безчестие”, допълни той.

***
Вашингтон. Независимо от съкращението в разходите за военни нужди, Вашингтон ще отдели огромна сума за модернизацията на остарелия ядрен арсенал, пише американският в. „Вашингтон пост”.
Стойността на програмата за модернизиране не е официално огласена, но според изчисления на намиращия се във Вашингтон изследователски център „Стимсън” за обновяване на арсенала от 5113 бойни глави, както и за подобряване на пълната гама от ядрени оръжия за 10 години, ще са необходими най-малко 352 млрд. долара.


Информационна агенция "Фокус"

Станете почитател на Класа