РИА Новости: Руският иск относно АЕЦ „Белене” може да доведе до фалит на НЕК

Съдебният спор с Русия относно проекта за АЕЦ „Белене” може да доведе до фалита на българската Национална електрическа компания (НЕК), но българското правителство знаеше предварително за възможността от възникване на подобни проблеми. Това заяви източник в руския атомен отрасъл, цитиран от РИА Новости.
„Размерът на иска е толкова голям и аргументацията на Русия е толкова сериозна, че съдебният спор в крайна сметка може да доведе до фалита на НЕК. Това не е най-добрият вариант, но за съжаление за българската страна той е възможен. Ако НЕК изгуби иска и не е в състояние да се разплати, тогава „Росатом” може вместо компенсация да приеме активите на НЕК”, посочи източникът. Той коментира, че последните изявления на българската страна демонстрират, че България реагира „преди всичко на публикациите в пресата, а не на реалната ситуация”.
Компанията „Атомстройекспорт”, която е част от „Росатом”, на 11 септември съобщи, че увеличава иска си към НЕК по проекта за АЕЦ „Белене” до един милиард евро в рамките на делото, което се разглежда от Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж.

www.focus-news.net


Станете почитател на Класа