Росен Плевнелиев: Ще запомним патриарх Максим с това, което направи за единството на църквата

Нека целият български народ да скърбим и да запомним патриарх Максим с това, което той направи за единството на Българската православна църква и за запазването на духа на цялата нация. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев на влизане в храм-паметник „Св. Александър Невски". Държавният глава присъства на траурната церемония в памет на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Плевнелиев определи патриарх Максим като един добър и благ човек. „Благодаря му, прекланям се пред това, което той направи, и си пожелавам следващият патриарх да бъде толкова достоен, колкото бе патриарх Максим”, заяви държавният глава.
Председателят на парламента Цецка Цачева каза, че ще запомни патриарх Максим със стоицизма му, защото той е един истински стоик.
„Патриарх Максим успя да спаси Българската православна църква от разкол и разединение”, каза пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него патриарх Максим е бил истински водач не само на вярващите, но и на целия български народ. Българската православна църква винаги е била оглавявана от достойни водачи, каза още Станишев.
Кметът на София Йорданка Фандъкова също дойде в храма, за да отдаде последна почит на патриарх Максим. На опелото присъстват министри, депутати от ПГ на ГЕРБ, посланици и дипломати.

Станете почитател на Класа