Започна третото издание на „Читателска щафета”

Започва третото издание на „Читателска щафета” - националната кампания за насърчаване на четенето сред децата. Тя е посветена на приключенията на Бийзъс и Рамона от едноименната поредица на може би най-обичаната американска детска писателка Бевърли Клиъри. Щафетата е организирана от сайта Детски книги, част от групата на Аз чета, съвместно с издателство "Милениум".

Третото издание на кампанията ще бъде разделено на две части. Вариантът за по-малките ще продължи от 19 ноември до 30 март, като в него ще могат да се включат деца на възраст от 6 до 10 години прочели 3 книги на Бевърли Клиъри, посветени на Бийзъс, Рамона и Хенри. През декември ще стартира и "тийн-щафета” за деца от 11 до 15 години с книгите от друга нашумяла поредица. Нейното име организаторите обещават да анонсират през следващите седмици.

Проектът „Читателска щафета” започва през есента на 2011г., като изминалите две издания бяха посветени на творчеството на Роалд Дал и поредицата на немския писател Фабиан Ленк „Детективи с машина на времето”. В двете игри участие взеха над 604 деца на възраст от 7 до 13 години. Общият брой прочетени от участниците книги пък е 2530.

Организаторите на кампанията отдават големия интерес на факта, че подбраните поредици от детски книги са със съвременно звучене, близко до интересите и предпочитанията на младите читатели. Друго основно изискване е те да не присъстват в задължителните летни списъци и да предизвикат интереса на подрастващите.


technews.bg/info.php

Станете почитател на Класа