Учени на протест срещу нарушенията във Фонд Научни изследвания

Учени се събират днес от 11 часа на протест пред сградата на Министерството на образованието,

Протестът е "срещу манипулациите на Игнатов и нарушенията във Фонд Научни изследвания, срещу войнстващата посредственост на Триумвирата Игнатов - Гюров - Петров." - обявяват организаторите

"Протестът няма да е мирен и тих. - заканват се учените и "съветват" участниците да носят "лозунги и плакати, пиратки и домати, свирки и мегафони".

Припомняме, скандалът около Фонд "Научни изследвания" и конкурса му за финансиране на изследователски проекти гръмна, след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта. Оценяването е направено от 409 рецензенти, но министърът на образованието има последната дума при определянето на победителите.

Опасенията на научната общност са, че голяма част от парите ще отидат във фирми и фондации някои, от които свързани с кръга около министъра и шефа на Изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров.

Освободеният от поста член на Изпълнителния съвет на фонда, проф. Мирослава Кортенска обяви гладна стачка в знак на протест. Тя обвинява министър Игнатов в лъжа за това, че й била връчена заповедта за отстраняване. По думите й това е станало чрез сайта на фонда, без никой да я е уведомил.
Проф. Кортенска е категорична, че не е виждала и прокурорски преписки, заведени срещу нея за финансови злоупотреби, в което я обвиняват от фонда.

"Спазена е буквата на закона. Учените са ядрото, което подготви нов правилник за Фонда", съобщи министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по повод случилото се с Фонд „Научни изследвания".

Помолен да коментира това, че има декларация с 1 200 подписа, Игнатов заяви: „Те са подведени от човек, който хвърля думи и охулвания, които нямат подплата". Той подчерта, че нещата са в прокуратурата и че не може да изнася данни. „Ако знаеха и малко от това, което аз знам, щяха да се почувстват неудобно", добави той.

По думите му започнала е клюкарска кампания от г-жа Кортенска. Той подчерта, че има 4 дела, заведени срещу нея и каза, че става дума за „кокошкарски неща".


Станете почитател на Класа