WSJ: Съдбата на ОПЕК

Съществуването на ОПЕК е заплашено. Скъпият петрол предизвиква страхове, че на някои пазари ще се появят нови международни картели, се казва в коментар на "Уолстрийт Джърнъл".

Повечето анализатори смятат, че през 2013 на петролния пазар ще настъпи корекция. Едновременно с това имаме много и различни гледни точки. Разликата между максималните и минималните прогнози достигат 50 долара, посочват анализаторите на "Дойче Банк".
За ОПЕК отиващата си година беше изключително успешна. Средната цена на петрола сорт "Брент" достигна около 112 долара за барел. Но в бъдеще организацията я очакват трудности - възможното понижаване на цените, спадането на търсенето, бързият растеж на добива в САЩ и Ирак.
Високите цени на петрола днес са обусловени не толкова от нарастването на търсенето, колкото от геополитическото напрежение. Сблъсъците в Сирия говорят за това, че "Арабската пролет" още не е приключила.
Но скъпият петрол влияе на търсенето, особено на фона на неизвестността в световната икономика. Според прогнозата на Международната агенция за енергетика /МАЕ/ световното търсене на петрол през тази година ще нарасне с 670 000 барела дневно, а в периода до 2020 ежегодно ще се увеличава средно с 660 000 б/д. За сравнение: през 1998-2008 годишният приръст беше 1,3 милиона б/д.
В същото време страните, които не влизат в ОПЕК, увеличават добива на нефт. През септември добивът в САЩ достигна 6,5 милиона б/д, което е максимално равнище от 15 години насам. Високите цени на "черното злато" подтикнаха американците към усвояването на нетрадиционните източници - например, шистовите залежи Bakken Shale, за сметка на които добивът в Северна Дакота се увеличи почти шест пъти за пет години. Този щат сам добива почти толкова петрол, колкото членът на ОПЕК Катар. Канада разработва големите си залежи от петролни пясъци.
По данни на Longview Economics, в предходните четири години растежът на световното търсене на петрола изпревари предлагането, което тикаше цените на горе. Но през тази година доставките ще надхвърлят търсенето с 800 000 б/д, смятат от Longview. В резултат на това през 2013 се очаква спад на цените на "Брент" до 70 долара за барел през първото полугодие, тъй като, според прогнозата на "Ситигруп", Raymond James и PFC Energy, петролните запаси силно ще нараснат.
При това купувачите вече не се страхуват от дефицит на петрол: те знаят, че ОПЕК винаги може да увеличи добива, даже ако за определено време го е намалил. През 2001 и 2002, когато барел "Брент" струваше 20-30 долара, резервните мощности на ОПЕК бяха 4-5 милиона б/д, или 5-6% от световното търсене. Към 2005 те намаляха до 1 милиона б/д, но през 2013 се увеличиха до 3,1 милиона б/д /3,5% от търсенето/,изчислиха от министерството на енергетиката на САЩ. Според прогнозата на МАЕ, през 2017 резервните мощности могат да достигнат 5,9 милиона б/д /6,4% от световното търсене - невиждано ниво от 2002/.
ОПЕК има и "вътрешен враг" - Ирак, който днес добива над 3,1 милиона б/д и зае второ място в картела. Според прогнозата на МАЕ, през 2015 Ирак ще добива 4,2 милиона б/д, а през 2020 - 6,1 милиона б/д.
На останалите членове от ОПЕК ще им се наложи да свият добива, за да не позволят на иракския петрол да наводни пазара. Но лидерът на картела Саудитска Арабия, виждайки примера на Сирия, може да продължи добива с предишните темпове, за да може с петродолари да гаси недоволството на населението. В резултат в ОПЕК може да се разрази криза. Повечето членове на картела се нуждаят от петрол по цена над 100 долара, се казва в доклад на "Чатъм Хаус". Така например, Иран се нуждае от цена над 120 долара за барел, а на Саудитска Арабия и 94 долара са й достатъчни.












"Уолстрийт Джърнъл".








Станете почитател на Класа