„Гардиън”: Без преговори Сирия ще бъде новата Сомалия, предупреди Лахдар Брахими

Дипломатическото решение на конфликта в Сирия в събота изглеждаше по-далеч от всякога, след като специалният пратеник на ООН и Арабската лига Ладар Брахими заяви, че страната рискува да плъзне към „ада”. След преговори в Москва с руския външен министър Сергей Лавров, Брахими заяви, че не съществува алтернатива на преговорите. Страната е изправена пред две възможности, посочи той – сериозен, воден от самите сирийци политически диалог между бунтовниците и режима, или „сомализация”, както го описа пратеникът за мир, пише британският вестник "Гардиън".
Брахими, който в понеделник проведе преговори в Дамаск с президента на Сирия Башар Асад, заяви, че през 2013 година обезателно трябва да се сложи край на кървавата гражданска война. Той обаче призна, че пречките пред намирането на решение са огромни. След почти две години на сражения, двете страни „остро се противопоставят дори и по отношение на анализирането на ситуацията”, посочи той. Режимът на Асад настоява, че се сражава срещу „терористи”, докато въоръжената опозиция заявява, че води народен бунт срещу „нелегитимно” правителство, което е на власт в продължение на 40 години.
Визитата на Брахими в Москва дойде на фона на интензифицирането на дипломатическата дейност на Кремъл, най-значителния чуждестранен поддръжник на Асад и доставчик на оръжие. Миналата седмица Русия за пръв път индикира, че има готовност за преговори със сирийската опозиция.

















"Гардиън"







Станете почитател на Класа