Започва тридневна блокада на Парламента

Около 8:30 ч. тази сутрин бул. "Цар Освободител" пред Народното събрание беше блокиран за пореден ден от протестиращи с искане за оставка на кабинета Орешарски и нови избори.

Днешното кафе пред Парламента поставя началото на тридневна блокада на площада, съобщи Би Ти Ви.

Едновременно с традиционното пиене на кафе в работните за Народното събрание дни от днес започва нова инициатива - окупация по време на работа.

Асамблеята на протестиращите на Орлов мост одобри единодушно идеята за тридневна блокада.

Така Парламентът ще бъде обсаден от работещи хора, които ще си носят лаптопи, за да могат да работят и протестират едновременно.

На тротоара пред хотел "Радисън", който е намира на площад "Народно събрание", вече са наредени маси и столове за хората, които искат да протестират, работейки.

Betahaus - център, който предоставя общо пространство за работа, предоставя безжичен интернет и достъп до захранване за лаптопи.

"За да можем да изразяваме гражданската си позиция, без това да навреди на професионалните ни задължения, на 10 юли в 9 часа пред парламента ще има всичко необходимо за провеждането на пълноценен работен ден (с изключение на копирна машина). Всеки е добре дошъл да упражни граждански контрол и по време на работа, стига да си донесе лаптоп", пише betahaus в страницата си във Фейсбук.

Протестиращи замерват сградата на Народното събрание с домати,

предаде  Агенция „Фокус”. Протестиращите пред сградата на Народното събрание се разделиха на две групи – едните скандират „Оставка” и „Червени боклуци” пред сградата на Народното събрание, а други скандират „Оставка”, „Мафия” и „Страхливци”, пред входа на сградата откъм храм-паметника „Александър Невски”. Пред втората група протестиращи има кордон от полицаи.

Чуват се и силни освирквания.

Около 8:30 ч. броят на протестиращите е около 100 души и продължава да се увеличава.

Според проектопрограмата на Парламента за днес депутатите ще избират управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Кандидатите за поста са двама - Румяна Тодорова, предложена от Коалиция за България, и д-р Динчо Генев, издигнат от ДПС.

Вчера двамата бяха изслушани от Комисията по здравните въпроси и кандидатурите им бяха одобрени за обсъждане от Народното събрание.




















Би Ти Ви

Станете почитател на Класа