Руд обещава референдум за аборигените

Австралийският президент Кевин Руд обеща да бъде организира провеждането на референдум за признаване правата на аборигените и вписването им в конституцията на страната, ако лейбъристите победят и на следващите избори.

Неговата предшественичка Джулия Джилард реши да не се занимава с този въпрос по време на управлението си с аргумента, че проблемът не се радва на голям обществен интерес. Но Руд подчертава, че за него е от приоритетно значение признаването на аборигените като коренно население на Страната на кенгурото. "Бих искал като премиер този въпрос да бъде подложен на референдум в рамките на две години след избора на следващия парламент", подчерта Руд. И изрази намерението си да работи с водената от Тони Абът опозиция за изработване проекта на новата конституция."Повече никакви забавяния, отлагания и оправдания. Време е страната да се захване с този въпрос", подчерта премиерът. Всяка промяна на конституцията на Австралия трябва да бъде одобрена на референдум, но обикновено социалната активност в такива случаи е ниска, коментират наблюдатели.
Руд огласи намеренията си в Иркала, където преди половин век се роди движението за защита правата на коренното население. Тогава бяха подписани две петиции против плановете на правителството да национализира големи площи земя в региона за изграждане на комплекс за добив на боксит. Петициите защитаваха собствеността върху земята на народа йолнгу и са първите документи от името на коренни жители на страната, признати от правителството в Канбера.
По време на британското колониално управление аборигените са наброявали около 1 млн. души, но в момента са едва 470 000 при 23 млн. души населяващи Австралия.



















АФП

Станете почитател на Класа